Hlavní obsah

Na Grossglockneru zahynul český alpinista

– VÍDEŇ

Češí turisté nadělali tento týden značné starosti rakouským horským záchranářům na hoře Grossglockner. Nejprve pátrali po třech českých horolezcích, kteří se v pondělí při sestupu z hory ocitli v kritické situaci a bez vybavení museli nocovat ve výšce 3700 metrů n. m. Po jejich nalezení bylo v úterý vyhlášeno pátrání po dalším pohřešovaném Čechovi. Ve středu bylo jeho tělo nalezeno pod jižní stěnou hory, zřejmě se zřítil.

Článek

64letý alpinista se zřejmě zřítil již v pondělí při výstupu po jižní stěně. Mrtvý byl objeven při opakované pátrací akci v nadmořské výšce 3200 metrů. Tělo přepravil vrtulník do údolí.

Muž se v pondělí vydal sám do jižní stěny hory. Protože ještě v úterý v poledne nebyl zpátky ve své horské chatě, požádal jeho přítel o vyhlášení poplachu. Záchranáři ze středisek v Kalsu a Lienzi se vydali pohřešovaného hledat, ale odpoledne museli akci dočasně ukončit vzhledem k vysokému lavinovému nebezpečí v místě zásahu.

Trojice uvízla 3700 metrů vysoko

Krátce předtím oznámila agentura APA, že tři české alpinisty, kteří se v pondělí ocitli v nouzi na stejné hoře kvůli špatnému počasí, dnes nalezl vedoucí tamní chaty a poskytl jim ubytování. Nikdo z trojice naštěstí není zraněn, patnáctiletý chlapec ale utrpěl podchlazení organismu.

Alpinisté vystoupili na vrcholek hory, při cestě dolů je ale zaskočila zima, sněžení a mlha. Skupina nevěděla jak dál a byla nucena za velmi chladného počasí přenocovat v nadmořské výšce 3700 metrů, přestože neměla u sebe výbavu na bivakování. Vrtulník se musel z pátrání vrátit kvůli nepřízni počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám