Hlavní obsah

Na Floridě se ztratily hlasovací lístky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Na Floridě ve Spojených státech se ztratily desítky tisíc hlasovacích lístků, které se rozesílají poštou. Vzbuzuje to obavy o regulérnost prezidentských voleb. Při minulých volbách vypukl právě na Floridě skandál s hlasovacími lístky.

Foto: obec Přepychy (archiv)

K novodobé historii obce Přepychy na Rychnovsku neoddělitelně patří také masopust. Už v sobotu 25. února projde průvod masek celou obcí.

Článek

Tento týden byl z 60 000 rozeslaných hlasovacích lístků v okrese Broward doručeno jen 2000. Volební komisaři jsou zaplaveni telefonáty rozčílených voličů, kteří se bojí, že nedostanou lístky včas a nebudou moci volit. Mnozí se obávají, že lístky, a tedy i jejich hlasy jim byly zcizeny. Volební komisařka v okrese Broward Gisela Salasová připustila, že "situace se vymkla kontrole": "Skutečně nevím, jak pokračovat." Policie tvrdí, že nic nevyvolává podezření, že by šlo o kriminální čin.

Před zneužitím varují zejména demokraté, protože při volbách v roce 2000 byly spory ohledně floridských hlasů. Kontroverzní rozhodnutí soudu zastavilo přepočítávání volebních lístků, které by přineslo vítězství demokratu Goreovi. Prezidentem se tak stal George Bush.

Demokraté se obávají volebního podvodu: "Vypadá to, že nám naše hlasy zase zkouší někdo ukrást," uvedla tajemnice floridských demokratů Diane Glasserová.

Ze ztráty mají obavy i republikáni, neboť případné soudní spory by mohly zpochybnit výsledky voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám