Hlavní obsah

Na Dunaji se potopila loď s turisty, záchranáři těla nacházejí kilometry daleko

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Dunaji v Budapešti nedaleko budovy maďarského parlamentu se ve středu kolem desáté hodiny večer srazily dvě lodě, z nichž jedna se převrátila a potopila. Z 35 lidí na palubě jich nejméně sedm zemřelo, sedm se podařilo zachránit, dalších 21 se pohřešuje. Na palubě byly podle serveru Blikk.hu i děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Dunaji v Budapešti se potopila loď s turistyVideo: Reuters

 
Článek

Nehoda se stala u budovy parlamentu u Markétina mostu. Na místě zasahovaly záchranné lodě a na břehu se shromáždilo několik sanitních vozů. Hladina Dunaje je po vydatných deštích z posledních dnů vysoká, proud velmi silný a teplota vody dosahuje 15 stupňů.

Některá těla záchranáři z vody vytáhli až u Petöfiho mostu, který je od budovy parlamentu vzdálen tři kilometry. Jedno z těl bylo nalezeno sedm kilometrů od místa tragédie na Csepelském ostrově a další pak v 16kilometrové vzdálenosti u mostu dálničního obchvatu metropole.

Podle upřesněných údajů bylo na palubě plavidla s názvem Mořská panna (Hableány) 35 lidí. Policie potvrdila, že šlo o jihokorejské turisty a dva členy posádky.

Foto: MTI

Záchranáři vytáhli z Dunaje tělo jendé z obětí.

Původně úřady mluvily o třech obětech, později se bilance zhoršila. Mluvčí záchranářů Pál Győrfi po půlnoci řekl, že do půlnoci vytáhli z Dunaje 14 lidí, z toho sedm nehodu nepřežilo. „Sedm lidí bylo umístěno v nemocnicích. Jsou ve stabilizovaném stavu," uvedl mluvčí.

Televize M1 uvedla, že do lodě narazila výletní loď společnosti Viking Sigyn se sídlem v německém Pasově s kapacitou 95 pokojů. Tato loď zakotvila v blízkém přístavu a ohledává ji policie.

Foto: MTI

Loď Viking Sigyn, která narazila do Mořské panny

Menší loď se po nárazu okamžitě potopila. Soul do Maďarska posílá 18člennou skupinu, která má pomáhat přeživším a zajistit převoz těl.

Foto: MTI

Loď Mořská panna na archivním snímku

„Záchranné práce komplikoval silný vítr a silný proud rozvodněné řeky,“ napsal server index.hu.

Foto: Blikk.hu

V Budapešti se potopila loď

Na místo neštěstí dorazil v nočních hodinách ministr vnitra Sándor Pintér. Odborník na lodní dopravu András Sólymos pro televizi M1 uvedl, že šance na záchranu pohřešovaných lidí je velmi malá.

Foto: MTI

V Budapešti se potopila loď

Loď Mořská panna má kapacitu 60 lidí a byla uvedena do provozu v roce 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám