Hlavní obsah

Na bílém koni se Tusk domů nevrátí

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polských prezidentských volbách v květnu příštího roku bude za vládní Právo a spravedlnost (PiS) obhajovat úřad Andrzej Duda, naopak opoziční Občanská platforma (PO) nevsadí na Donalda Tuska. Tomu 2. prosince končí pětiletý mandát šéfa Evropské rady v Bruselu, a ještě v létě o něm nevládní polská média psala, že patrně hlasování o hlavě státu vyhraje a vrátí se domů na bílém koni. Ze spanilé jízdy však nebude nic.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk při projevu

Článek

Tuskovo náhle oznámení, že se nebude o prezidentský úřad ucházet, vyvolalo značný rozruch.

Za opozici by měl kandidovat někdo, koho netíží břemeno nepopulárních rozhodnutí
<a title="https://tema.novinky.cz/donald-tusk" href="https://tema.novinky.cz/donald-tusk">Donald Tusk</a>, předseda Evropské rady

Jeho tvrzení, že chce, aby za opozici „kandidoval někdo, koho netíží břemeno náročných a nepopulárních rozhodnutí – a já takovou až příliš velkou tíhu na svých bedrech nesu“, má ale jistou logiku.

Tusk, premiér v letech 2007–2014, se např. podepsal pod zvýšení důchodového věku v Polsku a další nepopulární sociální kroky, které PiS po svém vítězství v roce 2015 urychleně zrušilo.

Dvojnásobný expremiér zřejmě na základě posledních průzkumů a čtyř volebních vítězství PiS za sebou dospěl k závěru, že jeho šance na úspěch nejsou příliš reálné.

Zvrat se dostavil po eurovolbách

Přestože ještě nedávno současná moc předvolávala Tuska v jednom kuse na prokuratury, aby vypovídal ať už jako svědek, nebo podezřelý v různých kauzách, jeho podpora u veřejnosti zůstávala výrazná a chvílemi i dvojnásobně vyšší, než jaké se těšil Duda. Do té doby byl Tusk v podstatě jednou nohou stále v Polsku a o jeho politickém návratu nepochybovalo ani PiS.

Nad PiS osmkrát zvítězil
Nejdéle působící polský premiér po roce 1989, vládl 2007–2014
Založil a vedl liberální Občanskou platformu (PO), hlavního protivníka neokonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS)
Jeho strana osmkrát za sebou vyhrála různé celostátní volby
Po jeho odchodu v prosinci 2014 do Bruselu, kde zastává funkci předsedy Evropské rady, už volby v Polsku vyhrávalo jen PiS
Tusk je kašubské národnosti a s manželkou Malgorzatou pocházejí z Gdaňska

Účastnil se aktivně předvolební kampaně opozice do Evropského parlamentu, upozorňoval na hrozby, které s sebou nese Kaczyňského vládnutí. „Do 26. května, kdy velký opoziční blok nepochopitelně prohrál s PiS eurovolby, Tusk ještě věřil v úspěšný návrat do vlasti. Od té doby se ale jakoby vypařil. V kampani před říjnovými parlamentními volbami se už neangažoval vůbec, nevystoupil na žádném shromáždění opozice. Zkrátka nechtěl se podílet na jeho porážce,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Ví, kdo do toho už nepůjde

Zatímco prezident Duda už neskrývaně vede kampaň za znovuzvolení a PiS ho v ní aktivně podporuje, PO ví jen, kdo za ni kandidovat nebude. „Lídr PO Grzegorz Schetyna je dostatečně silný na to, aby ho v jeho straně nedokázali odvolat, ale příliš slabý na to, aby ji dokázal probudit z letargie po množících se volebních porážkách,“ upozornil portál Natemat.

Dodal, že neúčast Tuska, který má nepochybně kompetence nejvyššího představitele státu, může Dudovi v jeho úsilí o znovuzvolení paradoxně více ublížit než pomoci. Kampaň totiž už nebude moci postavit na totální kritice politika, o němž je všechno známé, což by voliče PiS zřejmě dokázalo sjednotit.

Mnozí připomínají, že Tusk jako jediný opoziční politik by dokázal porazit kandidáta PiS, protože v minulosti nad nimi v různých volbách vyhrál osmkrát za sebou. Je mu však 62 let a zřejmě návrat do vlasti oddálí. Dokdy? Zatím není známo a on se k tomu nevyjadřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám