Hlavní obsah

Muž z Paradise uchránil dům před ohněm zahradní hadicí

Právo, CNN, ROŠ
Kalifornie

Rozhodl se, že před zničujícím požárem neuteče. S 89letou slepou matkou upoutanou na lůžku za zády a stromy kolem dokola se Brad Weldon (62) v severokalifornském Paradise postavil živlu se čtyřmi zahradními hadicemi, s jednou z nich na střeše domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky domů lehly v Kalifornii popelemVideo: AP

 
Článek

„Jednu chvíli jsme museli kropit sami sebe, abychom nevzpláli,“ líčil 62letý muž boj se smrtícím živlem, v němž mu pomáhal o víc než třicet let mladší soused. Po čtyřech hodinách došla voda z řadu, tak další čerpali z nádrží u domu.

Nakonec vyhráli. Požár Camp, který na severu státu spálil celé jejich město, nabral jiný směr.

Následně se Weldonův dům stal útočištěm sousedů, kteří se probírají popelem svých někdejších domovů. Dostávají pomoc a zásoby mají na několik dní. Kdyby odešli, policie by je už zpátky nepustila.

Počet obětí se už přiblížil šedesáti

K dopravě pitné vody, potravin a další pomoci půjčil dobrovolníkům svou jachtu u Malibu, kam se rozšířil požár Woolsey západně od Los Angeles, miliardář a místní vinařský magnát Howard Leight (48).

Celkový počet mrtvých se už vyhoupl na 76, z toho podstatnou část si vyžádal požár Camp na severu Kalifornie, který zde od minulého čtvrtka zasáhl 603 čtverečních kilometrů, zničil asi 10 tisíc staveb a je nejhorším řáděním plamenů v Kalifornii všech dob. Hasiči ho v neděli měli zkrocený pouze zhruba z poloviny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v severní Kalifornii mají už 76 obětí, dalších 1300 lidí se pohřešujeVideo: Reuters

Koroneři pročesávají spáleniště v Paradise, přičemž k dispozici mají dvě pojízdné márnice. Řada lidí se pohřešuje. Pátrání po nich ztěžuje skutečnost, že se rozprchli ke známým a do hotelů v širokém okolí a v oblasti je špatný signál.

Za požárem asi jiskry z vedení

Pátrání po příčině požáru Camp se stočila k dodavateli elektřiny společnosti Pacific Gas & Electric (PG), respektive dlouhodobému jiskření vedení vysokého napětí, které firma spravuje.

Minulou středu, den předtím, než požár vypukl, žádala firma právě kvůli tomuto problému emailem o povolení ke vstupu na pozemek Betsy Cowleyovou (58) v městečku Pulga. V následujících dnech lehlo popelem celé sousední město Paradise.

Podle slov Cowleyové PG dlouho ignorovala stížnosti a obyvatelé, kteří přišli o své domy, už podali proti společnosti skupinovou žalobu o náhradu škod, které jsou podle ní důsledkem zanedbání údržby rozvodné sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám