Hlavní obsah

Moussaoui si začal odpykávat trest v nejpřísnější věznici v USA

WASHINGTON

Zacarias Moussaoui, odsouzený ve Spojených státech na doživotí za podíl na teroristických útocích z 11. září 2001, nastoupil v sobotu svůj trest. Bude si jej odpykávat v nejpřísnější americké věznici v Coloradu, kam byl převezen v noci na dnešek z Virginie. Zde stráví v cele 23 hodin denně na samotce.

Článek

Speciální policejní tým vyzvedl Moussaouiho z věznice ve virginské Alexandrii a přepravil jej malým služebním letadlem do federální trestnice ve Florence v Coloradu. Moussaoui byl jediným vězněm na palubě, řekl zástupce policie v Denveru Ken Deal.

Zda sedmatřicetiletý Francouz učinil během letu nějaké prohlášení, ale neuvedl. "Je bezpečně ve vězení v Colaradu. Všichni vězni, kteří jsou tam převáženi, jsou předáváni za přísných bezpečnostních podmínek," dodal Deal.

Teroristův převoz se konal ve stejný den, kdy se jeho právníci odvolali proti doživotnímu trestu a kdy soud zamítl jeho žádost o nový proces.

Věznice ve Florence, takzvaná Supermax, byla vybudována v roce 1995. Dvoupatrová budova za 60 miliónů dolarů má trojúhelníkový tvar. Byli do ní přesunuti trestanci držení ve vězení v Marionu ve státě Illinois, které nahradilo Alcatraz po jeho uzavření v roce 1963.

Mezi neblaze proslulými obyvateli "Supermaxu" je například Theodore Kaczynski, přezdívaný Unabomber podle toho, že si jako terče vybíral univerzity a aerolinie. Svůj trest si zde odpykává i další atentátník a svého času nejhledanější zločinec v USA Eric Rudolph.

Cely ve věznici jsou zvukově izolované. Navrženy byly tak, aby trestanci nepřišli do styku s ostatními ani očním kontaktem. Každá cela o velikosti dva krát tři a půl metru má podlouhlé, úzké okno s pohledem na další zdi vězení nebo na dvůr. Jako postel funguje betonový stupínek s matrací. Každá cela je vybavena ještě betonovou židlí, sprchnou a toaletou.

Vězni se ven z cel dostanou pouze na hodinu denně, mohou například hrát basketball. Někteří si čerstvého vzduchu užijí déle jako odměnu za dobré chování. Trestanci si mohou také doplnit vzdělání - v každé cele je televize, která vysílá vzdělávací program. Mše jsou slouženy v malé kapli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám