Hlavní obsah

Moskva nepřipravuje odvetu za sankce, řekl ruský vicepremiér

Rusko se nechystá zavést další balíček protiopatření v reakci na poslední západní sankce. Oznámil to v sobotu podle agentury Reuters ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Sankce postupně uvalily USA a EU kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky, například energetiku a finanční sektor.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Moskevská burza

Článek

Moskva v reakci na to nejprve v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí.

Před nedávnem přišla nová vlna sankcí ze strany Západu a ruská vláda prý začala zvažovat možnou odpověď - měla se týkat letectví, automobilového průmyslu, ale i dalších odvětví. Konkrétně prý Moskva uvažovala o omezeních, pokud jde o dovoz automobilů a některých oděvů. "O sankcích nediskutujeme, není to priorita," uvedl ale nyní Dvorkovič.

Bylo by to kontraproduktivní

Ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin podle agentury ITAR-TASS řekl, že Rusko se odvetnými opatřeními nesnaží Západ trestat, ale jen sleduje své vlastní zájmy - snaží se prý posílit ekonomiku a podpořit konkurenceschopnost.

I podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva by byla další protiopatření kontraproduktivní. Jak v sobotu rovněž uvedl, neočekává, že by Západ přišel ještě s další vlnou sankcí. "Musíme být připraveni reagovat, ale nikoli zavedením dalších protiopatření, to by bylo kontraproduktivní. Je třeba spíše podpořit ty, na které byly sankce uvaleny," prohlásil Uljukajev na ekonomickém fóru v Soči.

Spojené státy a Evropská unie zdůvodňovaly sankce ruskou anexí Krymu a tím, že Rusko podle nich porušuje ukrajinskou suverenitu a vysílá na Ukrajinu regulérní ozbrojené síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám