Hlavní obsah

MMF: Z palestinského rozpočtu zmizelo 900 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Z účtů palestinské samosprávy zmizelo od roku 1995 do roku 2000 asi 900 miliónů dolarů. Uvádí to zpráva Mezinárodního měnového fondu, podle které část peněz odtekla na účty v bankách, nad nimiž má kontrolu předseda palestinské samosprávy Jásir Arafat a jeho finanční poradce.

Foto: Jana Matějíková

Jarní úklid města

Článek

"Zatímco příjmy z DPH a celních poplatků byly převáděny na ministerstvo financí, daňové poplatky z prodeje ropných produktů byly převáděny na zvláštní účet v izraelské bance," píše se ve zprávě. Podle ní šlo o finanční ústav Bank Leumi. Arafatovým finančním poradcem byl Muhammad Rašíd.

"Rovněž spotřební daň z tabákových výrobků a alkoholu, kterou vybírala na svém území palestinská samospráva, stejně jako příjmy z palestinských monopolů a dalších komerčních aktivit, byly vyváděny na účty mimo ministerstvo financí," píše zpráva, kterou zveřejnila agentura Reuters.

Palestinci budou muset vysvětlovat

Zpráva měnového fondu způsobila řadu kontroverzních reakcí a nejvíce uškodí samotné Palestině. V listopadu se totiž Palestina bude ucházet o finanční pomoc a od nejrůznějších dárců by chtěla získat kolem 1,2 miliardy dolarů. Palestinští představitelé proto nyní mají co vysvětlovat.

Chybí milióny

Zpráva o Palestině má sice datum 15. září, fakta o podivných transferech ale vyšla na světlo až nyní. Například v roce 1997 se mimo účty ministerstva financí dostalo zhruba 164 miliónů dolarů, což se v následujících dvou letech projevilo v tom, že se začala samospráva potýkat s krizí likvidity.

Většinu peněz, které byly vyvedeny mimo účty ministerstva, investovala Palestinská společnost komerčních služeb, která podle zprávy MMF na investicích vydělala kolem 300 miliónů dolarů. Tyto zisky se ale zpět do rozpočtu nevrátily. Ministerstvo financí ale jakékoliv pochybení popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám