Hlavní obsah

Mladá Britka, která odešla k Islámskému státu a chce se vrátit, ztratí britské občanství

• Aktualizováno

Devatenáctiletá Britka, která před čtyřmi lety se svými dvěma kamarádkami utekla z domova a přidala se k takzvanému Islámskému státu (IS), přijde o britské občanství. Shamima Begumová, která žije v uprchlickém táboře v Sýrii, přitom minulý týden řekla, že se chce vrátit do Británie. Mezitím porodila syna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Shamima Begumová se od IS chce vrátit do BritánieVideo: Reuters

 
Článek

Portál televize ITV informoval, že rodina Begumové v úterý dostala dopis, v němž ji ministerstvo vnitra informovalo o tom, že šéf resortu Sajid Javid rozhodl o odebrání britského občanství jejich dceři. Ministerští úředníci rodiče požádali, aby svoji dceru o tomto rozhodnutí informovali a že má právo se proti němu odvolat.

„Zvažujeme všechny možné právní cesty, jak toto rozhodnutí napadnout,” uvedl právní zástupce rodiny.

Ministr vnitra Javid před několika dny v souvislosti s případem Shamimy Begumové varoval, že hodlá zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do vlasti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Shamima Begumová na policejní fotografii

Jako jednu z možností, jak to udělat, zmínil, že budou zbaveni britského občanství. Připomněl, že tak se to stalo v případech více než sta lidí, kteří mají dvojí občanství. Begumová je také občankou Bangladéše.

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil Islámský stát.

Foto: ČTK/AP

Trojice školaček, která utekla do Sýrie zachycená na letišti Gatwick. Zleva Kadiza Sultanová, Shamima Begumová a Amira Abasová

Begumová v uplynulých letech porodila dvě děti, které však zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Třetí se jí narodilo v neděli. Podle informací právního zástupce její rodiny byla ona i její syn v pořádku. Její rodiče však dali najevo obavy o její psychický stav.

Dívka nedávno v rozhovoru s BBC řekla, že pokud jí bude umožněn návrat do Velké Británie, je připravena nastoupit do vězení. Při rozhovoru držela v náruči svého dvoudenního syna Jarrara. Nese stejné jméno jako její první syn, který v samozvaném chalífátu zahynul.

Žena dodala, že by byla bývala nechala svého prvního syna, aby se stal bojovníkem IS, ale nyní chce, aby její druhý chlapec „byl Britem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám