Hlavní obsah

Minuta v Osvětimi byla jako celý den, hodina jako rok, vzpomínali přeživší

Právo, Michael Švec (Osvětim)
Osvětim

V polské Osvětimi bylo v úterý pošmourno a hustě sněžilo. Kolem areálu někdejšího nacistického koncentračního tábora Auschwitz kvůli příjezdu desítek světových politiků, kteří si připomínali 70. výročí jeho osvobození sovětskou armádou, panovala mimořádná bezpečnostní opatření. Samotný ceremoniál se odehrál v odpoledních hodinách. Místo politiků ale promlouvali ti, kteří nacistické peklo přežili. Do Osvětimi přijely tři stovky bývalých vězňů, vesměs devadesátníků.

Foto: Michael Švec, Právo

Vstupní brána do tábora vévodila obřímu stanu, ve kterém řečníci přednesli své projevy.

Článek

„Minuta v Osvětimi byla jako celý den, hodina jako rok a den jako celá věčnost. O 70 let později nemohu ani chvilku zapomenout na hrůzy, které jsem zažil. Stačí, abych nikdy nemohl klidně spát až do konce života,” řekl 86letý Roman Kent, který prošel nejen Osvětimí, ale i dalšími koncentračními tábory.

Osvobození se dočkal až 23. dubna 1945 ve Flossenbürgu. Rodák z polské Lódže po válce odešel do Spojených států, kde žije dosud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Hořící svíčka připomíná nad příjezdovou kolejí do bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi oběti holokaustu.

Řečníci své projevy přednesli v obřím stanu pro 3000 lidí, jemuž vévodila obrovská známá vstupní brána do tábora. Přes ni bylo vidět až do míst, kde podle historiků zahynul více než milión lidí. Ceremonii zahájil polský prezident Bronislaw Komorowski, pak ale předal slovo třem bývalým vězňům tábora.

Obama a Putin chyběli

V publiku jim naslouchal francouzský prezident Francois Hollande, jeho německý protějšek Joachim Gauck či hollywoodský režisér Steven Spielberg, autor slavného filmu Schindlerův seznam.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande se svým rakouským protějškem Heinzem Fisherem

Česko zastupoval premiér Bohuslav Sobotka a tři ministři jeho vlády. Chyběli naopak lídři dvou mocností, které se na osvobození Evropy od nacismu nejvíce podílely - prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Barack Obama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry bývalého tábora Osvětim-BřezinkaVideo: Reuters

Zpráva o neúčasti šéfa Kremlu vyvolala kontroverze - pořadatelé ho kvůli ruské agresi na Ukrajině nepozvali. Komorowski ve svém projevu ale uctil kromě obětí i sovětské vojáky, kteří tábor 27. ledna 1945 osvobozovali.

Rusko v Osvětimi zastupoval šéf Putinovy kanceláře Sergej Ivanov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ceremoniálu v Osvětimi se zúčastnil i režisér filmu Schindlerův seznam Steven SpielbergVideo: Reuters

„Stojíme na místě, kde byl krutě zavražděn více než milión lidí, především Židé, ale také Poláci, Romové a sovětští zajatci,“ zdůraznil polský prezident a pokračoval: „Z místa, kde se zhroutila civilizace a kde se lidské bytosti zredukovaly na vytetovaná čísla, (...) odsuzujeme všechny projevy nenávisti, antisemitismu a xenofobie.”

„Nikdy se jeden národ nesmí rozvíjet na účet jiného (...) Pamatujme, k čemu vede porušování práv národů na sebeurčení, zásady nenarušitelnosti hranic, pohrdání lidským životem a také pasivita vůči zlu,” zdůraznil Komorowski.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Polský prezident Bronislaw Komorowski při svém projevu

„Nechceme, aby se z naší minulosti stala budoucnost našich dětí,“ apeloval Kent. Hlavní účastníci piety se pak vydali v průvodu k památníku obětem, kde položili svíčky.

Sobotka: Musíme tu zkušenost předat

Premiér Bohuslav Sobotka před odletem zdůraznil, že připomínání hrůz holokaustu má tuto varující zkušenost předat i dalším generacím. „Je důležité, abychom si připomínali holokaust a příčiny toho zla,“ řekl novinářům.

„Na začátku byl antisemitismus, xenofobie, nacionalismus, nenávist a nesnášenlivost, pak totalitní režim, který vytvořil vraždící mašinérii, jež v dějinách lidstva neměla obdoby,“ zdůraznil. „Byl to chladnokrevný stroj na zabíjení, který ale zkonstruovali a obsluhovali konkrétní lidé,“ sdělil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bohuslužba k uctění památky obětí v OsvětimiVideo: Reuters

„Je důležité, abychom na to nezapomínali a abychom také i nastupujícím generacím byli schopni přiblížit zkušenost z jednoho z nejhorších období v dějinách Evropy,“ vysvětlil.

„Je ale také důležité, abychom si holokaust připomínali speciálně v ČR. Z tehdejší ČSR během holokaustu zahynulo přes 200 tisíc našich spoluobčanů,“ dodal.

Herman uctil i své příbuzné-oběti

Pro ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) byla úterní připomínková akce nejen symbolickým, ale i osobním momentem.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Žena pláče při vzpomínkové akci v areálu bývalého koncentračního tábora v Osvětimi.

„V Osvětimi zahynula řada mých blízkých příbuzných, třeba sestřenice mojí maminky Hanička Bradyová, která ve 13 letech skončila v plynové komoře,“ řekl ministr novinářům.

„Kdyby válka neskončila, jak skončila, tak jsem tady asi nestál, protože i moje maminka byla zařazena do transportu. Takže se jdu poklonit i památce svých příbuzných, kteří to běsnění nepřežili,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám