Hlavní obsah

Migraci neřeší uzavření balkánské trasy, tvrdí Merkelová

– Berlín • Aktualizováno

Migrační krizi nevyřešilo uzavření takzvané balkánské trasy, ale dohoda Evropské unie s Tureckem. Je o tom přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová, která to řekla v rozhovoru s týdeníkem Die Zeit. Naopak se vyslovila pro větší pomoc africkým zemím.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Když se mě zeptáte, jestli uzavření balkánské trasy ten problém vyřešilo, pak jednoznačně řeknu ne,” uvedla Merkelová. „V týdnech předtím, než v platnost vstoupila dohoda EU s Tureckem, to sice vedlo k tomu, že do Německa přišlo méně uprchlíků – zato ale 45 tisíc do Řecka,” poznamenala.

V přepočtu na počet obyvatel Německa je to podle kancléřky stejné, jako kdyby do spolkové republiky dorazilo 360 tisíc běženců, tedy téměř dvakrát tolik než loni v listopadu, kdy do Německa přišlo vůbec nejvíce uprchlíků. Na tom se podle Merkelové ukazuje, že trvalé řešení přinesla až dohoda s Tureckem.

Hodnocení šéfky německé vlády se dost liší od pohledu politiků zemí střední a východní Evropy, z nichž řada jich přikládá klíčový význam právě uzavření balkánské trasy.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

V projevu před podnikateli ve středu odpoledne se Merkelová vyslovila pro větší rozvojovou pomoc africkým zemím. Podle kancléřky je nutný nový přístup k Africe. Ten má podle ní spočívat ve vyšších výdajích na rozvojovou pomoc i jiném přístupu k ní, ale také ve větším důrazu na odpovídající fungování afrických vlád.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám