Hlavní obsah

Mezi 10 nejhledanějšími zločinci světa jsou tři Rusové, v čele je ale Mexičan

Americký časopis Forbes zveřejnil seznam deseti nejhledanějších zločinců světa, kteří mají na svědomí těžké zločiny včetně genocidy a terorismu. Seznam po dopadení Usámy bin Ládina, který dlouhodobě vedl žebříček, doznal značných změn. Nyní je v čele mexický narkobaron Juaquín Guzmán, který stojí v čele kartelu Sinaloa.

Foto: Reuters

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán Loera

Článek

Guzmán přezdívaný El Chapo vystřídal na čele bin Ládina. Ukazuje to, jaké nebezpečí představují mexické narkomafie. Válka s nimi si vyžádala na 30 000 životů, což je více než kolik vojáků padlo v Afghánistánu nebo v Iráku. Guzmán se v mexických horách před spravedlností ukrývá od roku 2001. Doposud byl na druhém místě. Už to ukazovalo, že právě mexické narkomafie převzaly místo kolumbijských.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Honba na al-Káidu už nedominuje seznamu, i když v něm jsou dva představitelé sítě. Kromě Egypťana Ajmána Zavahrího považovaného za druhého muže teroristické sítě po zabitém Usámovi bin Ládinovi, je v první desítce ještě Násir Vahajší. Ten vede agilní a nebezpečnou jemenskou odnož al-Káidy.

Za další prominentní zločince Forbes označuje šéfa italské mafie Mattea Messinu Denara, vůdce indického zločineckého syndikátu z Bombaje Dáúda Ibráhíma Kasaka či iniciátora etnické genocidy ve Rwandě Feliciena Kabugu. Ti všichni se v desítce nejhledanějších objevili už v roce 2008.

Nebezpeční Rusové

Přibylo Rusů, kteří jsou nyní v seznamu zastoupení nejpočetněji, hned třemi jmény. Zatímco před třemi lety byl v žebříčku jen Alimžan Tochtachunov známý v ruském podsvětí jako Tajvančik. Tochtachunov zorganizoval v USA rozsáhlou síť zlodějů automobilů a obchodoval se zbraněmi a narkotiky. Angažoval se prý i při pokusech podplatit soudce při některých významných sportovních podnicích včetně olympijských her. Podle ruského tisku Interpol Tajvančika hledá téměř ve všech zemích světa, čas od času je prý vidět v Moskvě.

V seznamu je nyní i velitel severokavkazských povstalců Doku Umarov, kterého nedávno do seznamu hledaných teroristů zařadily i USA. Na jeho hlavu vypsaly několikamiliónovou odměnu. Poslední z ruské trojice je Semjon Mogilevič, podvodník mimořádného kalibru, který v Rusku vystupuje pod jménem Sergej Šnajděr. Ve Spojených státech na něj byl vydán mezinárodní zatykač kvůli stamiliónovým daňovým únikům, angažuje se ale i v mnoha jiných zločineckých oborech od nájemných vražd až po krádeže jaderného materiálu.

Vypadl šéf kolumbijské levicové guerilly Padro Antonio Marín, protože FARC byla značně oslabena, i šéf ugandské vzbouřenecké skupiny LRA Joseph Kony.

Reklama

Výběr článků

Načítám