Hlavní obsah

Merkelová podle průzkumů bude muset sestavit koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Deset dní před předčasnými parlamentními volbami v Německu ukazují průzkumy volebních preferencí, že konzervativní tábor vedený kancléřskou kandidátkou Angelou Merkelovou nezíská dost hlasů na to, aby mohl sám vytvořit vládu.

Článek

Ze sondáže zveřejněné televizí ARD vyplývá, že CDU Merkelové sice bude nejsilnější, ale vládu bude muset zřejmě vytvořit spolu s dosud vládnoucí SPD ve formě "velké koalice".

Je to již třetí průzkum mínění z nynějšího týdne, který naznačuje takový výsledek. Preference CDU poklesly i po televizní debatě Merkelové s jejím protivníkem, dosavadním kancléřem Gerhardem Schröderem.

Průzkum ústavu Infratest, dělaný pro ARD, zjistil podporu pro CDU a její sesterskou CSU v Bavorsku na úrovni 41 procent, jejich potenciální koaliční partneři liberálové (FDP) mají 6,5 procenta preferencí.

Naproti tomu Schröderova SPD má 34 procent a její koaliční partneři Zelení sedm procent. Levicová strana, jejíž součástí je i postkomunistická PDS, má 8,5 procenta preferencí.

Zatímco preference SPD více méně stagnují, preference CDU/CSU v posledních měsících pomalu, ale jistě klesají. Ještě začátkem týdne měla 42 procent, na začátku léta ale byla ještě na 49 procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám