Hlavní obsah

Mečiar by chtěl rehabilitovat kontroverzního Lexu

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Podle předsedy Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara si bývalý ředitel Slovenské informační služby (SIS) Ivan Lexa zaslouží politickou a občanskou rehabilitaci. "Skutky, z nichž byl Lexa obviněný, se nestaly. Obvinění byla nepravdivá, svědkové falešní a důkazy vyrobené," uvedl Mečiar.

Článek

Mečiar upozornil, že není možné se tvářit, že se nic nestalo, protože Lexa byl ve vězení, jistý čas žil v emigraci a byla spuštěna obrovská mašinérie. Lexa byl po pádu Mečiarovy vlády v roce 1998 obviněný, že SIS pod jeho vedením unesla syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, že naváděla k vraždě Roberta Remiáše, který byl spojkou korunního svědka únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče.

Lexa utekl za hranice, ale po několika měsících ho Jihoafrická republika vydala zpět na Slovensko. V soudních procesech však byl následně osvobozený. Navíc na únos Michala Kováče mladšího platila amnestie udělená Mečiarem, který v roce 1998 zastupoval prezidenta. Dzurindova vláda se neúspěšně snažila o zrušení této amnestie.

Fico na tato slova reagoval tím, že je vystudoval práva a jemu  jasné, že udělenou amnestii není možné zrušit: "Amnestie jsou však nezrušitelné. Bylo to zákonné rozhodnutí, ale politicky a morálně nebylo správné. Byl jsem první, kdo tuto amnestii odsoudil z hlediska politického a morálního."

Rehabilitace by se podle Mečiara měla týkat také bývalého majitele Lázní Piešťany Karola Martinku. Po nástupu vlády Mikuláše Dzurindy Martinka vrátil lázně státu a odjel do Rakouska, kde jeho manželka a bývalá Mečiarova poradkyně spáchala sebevraždu. Stíhání proti Martinkovi bylo letos zastavené."Proti jeho rodině byl použitý teror. Mám informace, že je navštívili gangsteři a vyhrožovali, že utnou ruku, pokud nepodepíší vrácení lázní," uvedl Mečiar.

Reklama

Související články

Exředitel tajné služby Lexa před soudem

Poprvé v historii stanul v pátek před soudem bývalý ředitel Slovenské informační služby (SIS): Ivan Lexa, který čelí obvinění z trestného činu zneužití...

Výběr článků

Načítám