Hlavní obsah

Mayová rozzuřila zastánce tvrdého brexitu

Právo, DPA, ČTK, mcm
Velká Británie

Návrhy pro dojednání britského odchodu z Unie, které v pátek protlačila přes svou vládu premiérka Theresa Mayová, se staly o víkendu terčem ostrých kritik ze strany tvrdých zastánců brexitu. V noci na pondělí pak oznámil rezignaci ministr pro brexit David Davis.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Uznávaný mluvčí zastánců tvrdého brexitu, poslanec Jacob Rees-Mogg řekl, že to, s čím přišla vláda, je „horší“ než odchod z EU bez dohody. „Je to jako s vejci: vejce uvařené příliš naměkko není uvařeno vůbec. Příliš měkký brexit znamená, že jsme neodešli, že jsme prostě jen příjemci pravidel,“ tvrdil na BBC.

Probrexitový The Daily Telegraph zase úpěl, že Británie si „sama nasazuje okovy“.

Jablkem sváru je záměr vytvořit „zónu volného obchodu mezi Spojeným královstvím a EU se souborem společných pravidel pro průmyslové zboží a zemědělské produkty“, jak oznámila premiérka v noci na sobotu po jednání vlády ve své letní rezidenci Chequers u Londýna.

Odchod bez dohody je dál ve hře

Britský závazek k „probíhající harmonizaci“ s pravidly EU o zboží má také zajistit, aby nevznikly potíže při pohybu zboží na hranicích s Irskem. Hranice mezi touto unijní zemí a britským Severním Irskem má totiž zůstat otevřená.

K tomu má přispět i „odlehčená celní dohoda“, díky níž se Británie a EU stanou jakýmsi „kombinovaným celním územím“. Na britských hranicích by se platily sazby určené pro EU i ty stanovené pro obchod se zbytkem světa.

Mayová zároveň potvrdila své odhodlání skoncovat s volným pohybem osob, s nadřazeností evropského soudu a také s „obrovskými“ platbami do unijní pokladny.

Ty by odpadly, kdyby Unie bezvýhradně přikývla na „zónu volného obchodu“. Pokud však Brusel prohlásí, že Brity navržená zóna jim fakticky umožňuje volný přístup na trh Unie, za což jiné země platí, může požadovat platby i od ostrovanů.

Poprask i ve vládě

Kromě členů parlamentu vznesli námitky proti plánům Mayové také členové její vlády. Ministr zahraničí Boris Johnson tvrdil, že to promění Británii ve „vazalský stát“ Unie.

Ještě dál zašel ministr pro brexit David Davis, který v noci na pondělí rezignoval. [celá zpráva] Podle televize Sky News ještě před tím vyjádřil ostré výhrady, protože vážně pochyboval, zda se tím Brusel vůbec bude zabývat. Kvůli těmto pochybnostem zintenzívnila britská vláda podle Sky News přípravy pro případ, že brexit nastane bez dosažení dohody s Bruselem.

Skepticky se k britským návrhům vyjádřil německý europoslanec Elmar Brok (CDU). Označil je za pokus o členství na vnitřním trhu Unie pouze pro volný pohyb zboží. Podle něj ale EU nevyjednává o platnosti všech čtyř unijních svobod, tj. volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a pracovní síly. Hlavní unijní vyjednávač Michael Barnier tweetoval, že se chce nejdříve seznámit s detaily britského návrhu. Ty mají být známy ve čtvrtek.

Co Londýn navrhuje
Británie přijme pravidla EU o zboží, ale jen pro produkty, u nichž je nezbytné se vyhýbat komplikacím v obchodu
Britský parlament má mít konečné slovo v tom, zda budou tato pravidla začleněna do britského práva či ne a jak
V oblasti služeb chce mít Británie volnou ruku pro dvoustranné dohody se státy EU
Svoboda pohybu mezi Británií a EU skončí, má ji nahradit blíže neurčený „rámec mobility“ pro cesty za účelem turistiky, studia či využití pracovní příležitosti
Londýn chce ale mít pod kontrolou svoje cla a rozvíjet samostatnou obchodní politiku
Pravomoc unijního soudu nad Británií skončí. Udrží se prý jen tam, kde chce Británie dál dodržovat společná pravidla

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám