Hlavní obsah

Maso z nemocných krav putuje v Polsku na pulty, jen z něj odříznou hnijící kusy

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Na polských jatkách končí i z různých důvodů uhynulé či těžce nemocné krávy. Odtud pak maso jako nezávadné putuje rovnou na pulty obchodů a k zákazníkům. Důkaz o šokující skutečnosti přinesla v sobotu večer polská televize TVN24.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Její reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Ostrově Mazovském v Mazovském vojvodství na východě země a to, co se tam dělo, zaznamenal na skrytou kameru.

„Chovatelé místo toho, aby zaplatili 500 zlotých (zhruba tři tisíce korun) za usmrcení nevyléčitelně nemocného dobytka, prodávají jej za zhruba stejnou částku majitelům jatek,“ popsal reportér.

Jelikož zdravá kráva na maso stojí okolo 2,5 tisíce zlotých (zhruba 15 tisíc korun) a roční zisk průměrných polských jatek je v přepočtu okolo 2,1 milionu korun, zájem o nemocné krávy je obrovský.

Roční zisky ze závadného masa u nich dosahují kolem 15 milionů korun, tedy mnohonásobně víc než u masa ze zdravých zvířat.

Regionální média po celém Polsku jsou plná inzerátů ohledně prodeje v podstatě umírajícího dobytka, obvykle s textem typu „prodám krávu po vitaminové léčbě“, což je eufemismus pro léčbu antibiotiky. Majitelé jatek tak nemají problém s nákupem masa z nemocných zvířat.

Za dvě noci třicet kusů

Přijíždějí za chovateli v autech se speciálními zvedáky a nejčastěji ve večerních hodinách a už obvykle nehybné krávy nakládají dovnitř.

Na jatkách, kde pracoval redaktor zmíněné televize, byla těžce nemocná, ale i uhynulá zvířata zpracovávána v odlehlých prostorách v noci a v tajnosti.

„Za dvě noční směny, které jsem tam odpracoval, jsme zpracovali 30 kusů evidentně závadného dobytka,“ vylíčil. Zároveň dodal, že toto maso nekontroloval žádný veterinář a že zaměstnanci jatek na něj dávali razítko o nezávadnosti, ačkoliv z něj vyřezávali kusy už hnijícího masa. Následně po umytí a různých „očistných kúrách“ maso putovalo bez omezení do obchodů.

Podle stanice existuje v Polsku množství jatek, která se na zpracování masa z nemocných zvířat specializují. Reportéři už také na tento postup upozornili policii a prokuraturu. Na zjištění televize reagovala i okresní veterinární správa – prý netušila, co se na zmíněných jatkách dělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám