Hlavní obsah

Maduro byl v úterý připraven utéct na Kubu, tvrdí Pompeo

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro byl v úterý připraven odletět do exilu na Kubu, kvůli nesouhlasnému postoji Rusů ale svůj názor změnil. V rozhovoru se zpravodajskou stanicí CNN to prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Maduro čelí tlaku opozice vedené Juanem Guaidóem, kterého uznává řada zemí včetně USA prozatímním prezidentem, aby odstoupil.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro s ústavou v ruce

Článek

Měl na ranveji letadlo, byl připraven ráno odejít," řekl Pompeo. „Rusové poukázali na to, že by měl zůstat,” dodal s tím, že Maduro by zamířil do Havany.

Na dotaz, zda by Madurovi bylo umožněno bezpečně odletět na Kubu, Pompeo odmítl odpovědět. „Pan Maduro rozumí tomu, co se stane, pokud do letadla nastoupí,” odpověděl Pompeo.

Lídr venezuelské opozice a šéf parlamentu Juan Guaidó, který se od ledna snaží svrhnout autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, vyzval armádu, aby podpořila závěrečnou fázi svržení vlády. Do ulic Caracasu poté vyšli příznivci Guaidóa. Představitelé režimu nicméně trvají na tom, že armáda zůstala Madurovi věrná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty ve VenezueleVideo: Reuters

Během úterních demonstrací v Caracasu bylo podle AFP zraněno nejméně 69 lidí, z nichž tři byli postřeleni. Zhruba tři desítky lidí zranily gumové projektily, které proti demonstrantům vypálily pořádkové síly.

Venezuelský velvyslanec při OSN Samuel Moncada mezitím oznámil, že Maduro porazil Guaidóa a jeho podporovatele a země se nyní nachází ve stavu „dokonalé normálnosti”. „Podnikl nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti a práva našeho lidu na mír,” řekl o Madurovi Moncada. „Porazili jsme je,” dodal.

Moncada rovněž podle AP kritizoval generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese za to, že se otevřeně nepostavil na Madurovu podporu proti Guaidóovi. Guterres v úterý vyzval všechny strany ke zdrženlivosti a ke klidu, aby se předešlo násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám