Hlavní obsah

Maďarsko ustupuje od nákupu půdy na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na žádost slovenské strany zrušil maďarský kabinet své dřívější usnesení o nákupu půdy v sousedních zemích. V úterý to oznámil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Ivan Korčok

Článek

„Můj maďarský kolega Péter Szijjártó mě informoval, že vláda Maďarské republiky se rozhodla z podnětu slovenské strany zrušit usnesení o nákupu půdy v sousedních zemích,“ napsal v prohlášení Korčok.

„Maďarský premiér Viktor Orbán poslal dopis slovenskému premiérovi Eduardu Hegerovi, v němž informoval o tomto rozhodnutí,“ uvedl šéf slovenské diplomacie.

Slovensko věří, že v dohledném čase dostane odpovědi také na otázky týkající se nákupu nemovitostí v Košicích ze strany maďarské vlády.

Maďarsko kupuje na Slovensku půdu

Evropa

Kabinet premiéra Orbána původně vytvořil kapitálový fond orné půdy, jehož cílem bylo nakupování půdy v oblasti středovýchodní Evropy, čímž měly být vytvořeny základy k mezinárodní expanzi domácích zemědělských podniků. Do fondu mělo směřovat až 400 milionů eur (přes deset miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám