Hlavní obsah

Maďarsko testuje vakcínu proti ptačí chřipce na lidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarsko, jako první země na světě, zahájila v těchto dnech testování vakcíny proti ptačí chřipce na lidech. Jako první si dal vakcínu aplikovat ministr zdravotnictví Jenö Rácz a vzápětí dalších sto dobrovolníků.

Článek

Cílem testování je zjistit, zda vakcína zabezpečí odolnost člověka vůči ptačí chřipce. Maďarští odborníci očekávají první výsledky do tří týdnů. "V tomto období už budeme vědět jaké množství protilátky dokázal lidský organizmus vyprodukovat," uvedl vedoucí projektu László Bujdosó.

Toto onemocnění Maďarsko ještě nepostihlo, zdejší odborníci se mohou pochlubit pouze tím, že nic nenechávají náhodě. Vakcína byla již úspěšně otestovaná na zvířatech. Vakcína má jednu nevýhodu, dá použít pouze proti zmutovanému viru, který se přenáší z člověka na člověka.

Asie má desítky obětí

Na ptačí chřipku umírají nyní lidé v jihovýchodní Asii, především ve Vietnamu, kde jí podlehlo několik desítek lidí. Oběti má ale například i Indonésie. Nemocí trpí ptáci, v tomto regionu už museli chovatelé vybít milióny kusů drůbeže.

Letos v létě se ptačí chřipka dostala do Ruska a Evropa má nyní strach, že kvůli tažným ptákům se může dostat i na tento kontinent. Evropská unie proto zakázala dovoz drůbeže a ptáků z Ruska. Některé státy dokonce přikázaly chovatelům, že musí drůbež držet v chráněných místech a nesmí jí dovolit chodit v otevřeném prostoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám