Hlavní obsah

Maďarsko kritizuje odhalení Benešovy sochy

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarská vláda podle svého mluvčího chápe a sdílí pohoršení, které u mnoha Maďarů vyvolalo pondělní odhalení sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše v Praze, protože Česká republika se doposud nedistancovala od zásady kolektivní viny.

Článek

Mluvčí László Boglár to uvedl na úterní tiskové konferenci v Budapešti. Zároveň ale řekl, že oficiální protest maďarská vláda nezformulovala. "(Maďarská) vláda konstatuje, že připomínání událostí z období po druhé světové válce, které byly založeny na logice kolektivní viny, vzbuzuje pochopitelně pocit křivdy, a to jak v řadách Maďarů doma, tak i za hranicemi," řekl Boglár.

"Historie Benešových dekretů nás upozorňuje na to, že zásada kolektivní viny je neslučitelná s evropskými zásadami, jimiž se řídí Česko i Maďarsko," poznamenal dále mluvčí.

Podle něj je pochopitelné, že odhalení Benešovy sochy v Praze je citlivě vnímáno, protože dosud nedošlo ke kulturnímu a evropskému řešení této otázky. "Přestože se jedná o zatím nevyřešenou historickou otázku, lze od České republiky očekávat, že se bude od zásady kolektivní viny distancovat," dodal mluvčí s tím, že i Praha by měla akceptovat unijní stanovisko, že zásada kolektivní viny je neslučitelná s unijním právem.

Kritika i ze Slovenska

Beneše nedávno kritizovali i čelní představitelé politické strany zastupující Maďary žijící na jižním Slovensku - Strany maďarské koalice (SMK), když požadovali omluvu Slováků za Košický vládní program a otevření otázky poválečných dekretů. Licitace s těmito myšlenkami ale SMK uškodily.

Vládní strany i slovenská opozice totiž snahy Maďarů zcela jednotně a rezolutně odmítly s tím, že pro ně je tato otázka uzavřenou kapitolou. Před regionálními volbami se také ukazuje, že slovenské strany na mnoha místech odmítají spolupráci s SMK, a některé vládní kruhy naznačily, že ani v příští vládě se s maďarskou stranou již nepočítá.

SMK je členem vládní koalice už druhé funkční období, tedy nepřetržitě od roku 1998. SMK se stabilní podporou deseti procent voličů (desetina občanů SR je maďarské národnosti) byla v tomto období důležitou součástí demokratické koalice, která odstavila od moci Vladimíra Mečiara.

Benešova socha:

  • Benešovu sochu vytvořil Karel Dvořák
  • stojí na Loretánském náměstí před ministerstvem zahraničí
  • byla odhalena v pondělí 16. května za účasti válečných veteránů, členů vlády, poslanců a několika stovek občanů
  • slavnostní akt provedl předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek a premiér Jiří Paroubek (oba ČSSD)

Zdroj: Právo

SR boduje také v zahraničí vzhledem k tomu, že příslušníci menšiny zastávají důležité státní funkce - od místopředsedy vlády přes ministry až po místopředsedu parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda nebude na Stoiberova slova reagovat

Dekrety prezidenta Beneše rušit nehodláme. Tak zní unisono reakce českých politiků na výzvu předsedy bavorské vlády Edmunda Stoibera, který s tímto staronovým...

Výběr článků

Načítám