Hlavní obsah

Maďarsko hlásí úspěšný test vakcíny proti ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Test vakcíny proti ptačí chřipce aplikovaný na lidech byl úspěšný. Jak ve středu oznámil maďarský ministr zdravotnictví Jenő Rácz, krev očkovaných lidí začala produkovat protilátky.

Článek

"Na základě doporučení Evropské unie je Maďarsko připravené vyrobit 3,5 miliónů dávek vakcíny. Podle potřeby je možné výrobu zvýšit," uvedl Rácz na tiskové konferenci.

Maďarsko jako první země na světě zahájilo koncem září testování vakcíny proti ptačí chřipce na lidech. Jako prvnímu ji aplikovali právě ministru zdravotnictví Jenö Ráczovi a vzápětí stovce dobrovolníků.

Cílem je zjistit, zda vakcína zajistí odolnost člověka vůči ptačí chřipce. Vakcína byla již před tím úspěšně otestována na zvířatech.

Látku hledají všichni

Vývojem účinných léků proti ptačí chřipce se v současnosti zabývá řada zemí. Australská vláda například uvažuje o celoplošném očkování proti ptačí chřipce, pokud budou úspěšné pokusy s novou domácí vakcínou, kterou vyvinula farmaceutická společnost CSL. Očkovací látka má být ještě v těchto dnech vyzkoušena na lidech a do konce roku by mohly být známy výsledky.

Novou, lepší vakcínu pro ptáky proti kmeni ptačí chřipky, jenž by mohl způsobit pandemii i mezi lidmi, vyvinula zřejmě Čína. Podle informací čínské státní televize je tato vakcína účinná proti viru ptačí chřipky H5N1 i proti další nemoci ptáků, způsobené virem APMV-1 a označované jako newcastleská choroba. "Navíc je nová vakcína bezpečnější, lépe se používá a nezabíjí nově narozená kuřata," tvrdí televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám