Hlavní obsah

Maďarská levice má šanci na vítězství ve volbách

Právo, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Poprvé od změny režimu v roce 1990 má vládní koalice v Maďarsku reálnou šanci, že se udrží u moci. Až doposud zvítězila ve volbách vždy opozice. Výsledky nedělního druhého kola voleb budou oznámeny až před půlnocí, ale podle průzkumů by socialisticko - liberální koalice měla získat těsnou většinu.

Článek

Podle průzkumu agentury Medián by měla vládní Maďarská socialistická strana (MSZP) získat 185 poslaneckých křesel ve 386 členném parlamentě, koaliční Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) 19 mandátů, opoziční Maďarský občanský svaz FIDESZ má reálnou šanci na 171 křesel a konzervativní Maďarské demokratické fórum (MDF) na 11 mandátů. Současná koalice by tak získala 204 mandátů a opozice 182 křesel.

V prvním kole voleb, které se uskutečnilo před dvěma týdny, se hlasovalo na stranické kandidátky a MSZP zvítězila o necelých 64 tisíc hlasů před FIDESZ. Socialisté se však okamžitě dohodli na spolupráci s liberály, kteří byli čtyři roky součástí vládní koalice. Vládní strany měly před druhým kolem společnou kampaň a dohodly se také na vzájemné podpoře kandidátů. Pravice se na podobné spolupráci nedokázala dohodnout, proto se jí dávají malé šance na zvrat.  

Ve druhém kole se rozhodovalo ve 110 jednomandátových obvodech.

Orbán se zaměřil na venkov

Předseda FIDESZ Viktor Orbán se snažil aktivizovat voliče především na venkově, kde je opozice silnější. Před druhým kolem byla hlavním tématem kampaně ekonomická situace v zemi. Orbán strašil voliče, že v případě vítězství socialistů dojde k balíčkům hospodářských opatření, které budou mít velmi tvrdý dopad na obyvatele.

Maďarsko má totiž od Evropské unie lhůtu do letošního září, aby předložilo plán na omezení státních výdajů. Rozpočtový deficit dosahuje už čtvrtý rok za sebou osm procent HDP a tento schodek ohrožuje zavedení eura.

Generační výměna prospěla

V kampani působil neúnavně především současný premiér Ferenc Gyurcsány, který se objevil denně na šesti až sedmi mítincích. Zaměřil se především na obce a města, kde přineslo prvního kolo těsný výsledek.

Zdá se, že socialistům vyšla sázka na mladého premiéra, který se stal velmi zdatným soupeřem lídra opozice Orbána. Před dvěma lety vedl v průzkumech jednoznačně opoziční FIDESZ a socialistům se do voleb podařil zvrat. Nevýrazného Pétera Medgyessyho vystřídal před dvěma lety v čele vlády dynamický Gyurcsány a strana si začala víc věřit.

V MSZP došlo postupně ke generační výměně a stará garda typu Gyuly Horna a László Kovácse se dostali do úzadí. Nové vedení podporovali, ale na veřejnosti vystupovali především nový předseda strany István Hiller a premiér Gyurcsány.

Osobní útoky na pomněnku

Před druhým kolem voleb si vytrpěla nejvíc útoků na svou osobu předsedkyně MDF Ibolya (v překladu to znamená pomněnka) Dávidová. Voliči FIDESZ ji obvinili, že zradila pravici a odmítnutím spolupráce s Orbánem umožní pokračování Gyurcsányovy vlády.

Po SMS zprávách plných pomluv nasadil korunu všemu populární humorista Sándor Fábry sympatizující s FIDESZ. V pořadu jedné komerční televize přebásnil známou dětskou říkanku: "Chodil jsem po lese, našel jsem pomněnku. Nechce hlasovat, je potřebné ji zalít - kyselinou."

Dávidová se může dostat do nepříjemné situace především v případě těsného vítězství FIDESZ a kdyby o sestavení pravicové vlády rozhodovalo MDF. Dá se očekávat, že v takovém případě bude pod obrovským tlakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám