Hlavní obsah

Maďarská levice je krůček od vítězství

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Nedělní druhé kolo parlamentních voleb, které rozhodne o 110 poslaneckých mandátech, s definitivní platností určí, kdo bude sestavovat novou maďarskou vládu. Ke křeslu premiéra má po prvním kole blíže lídr levice a současný předseda vlády Ferenc Gyurcsány (45).

Článek

Jeho Maďarská socialistická strana (MSZP) totiž před dvěma týdny těsně zvítězila v prvním kole parlamentních voleb, když o necelých 64 tisíc hlasů porazila pravicový Maďarský občanský svaz FIDESZ Viktora Orbána (43). Socialisté získali 43,21 procenta a FIDESZ 42,03 procenta hlasů. Pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu překročil ještě liberální Svaz svobodných demokratů (SZDSZ), který volilo 6,5 procenta Maďarů, a konzervativní Maďarské demokratické fórum (MDF) s 5,04 procenta hlasů.

Od roku 1990 se ještě žádné vládní garnituře v Maďarsku nepodařilo obhájit mandát a pokračovat po volbách v dalším čtyřletém období. Nyní je vláda premiéra Gyurcsányho jen krůček od toho, aby pokračovala v druhém volebním období.

V nedělním druhém kole voleb se bude rozhodovat o 110 přímých (individuálních) mandátech ve 386členném parlamentu. Socialisté a liberálové okamžitě po prvním kole uzavřeli dohodu o spolupráci ve druhém kole. Socialisté v druhém kole podpoří pět liberálních kandidátů a SZDSZ na oplátku stáhl 55 svých kandidátů ve prospěch kandidáta socialistů.

Podle odhadů by vzájemná podpora mohla koalici přinést absolutní většinu v parlamentu a zabezpečit tak pokračování Gyurcsányovy vlády. Obě vládní strany organizovaly před druhým kolem voleb společnou kampaň, která by podle průzkumů mohla přinést úspěch. "Za těchto okolností je velmi nepravděpodobné, že se pravici podaří vývoj zvrátit," domnívá se sociolog Péter Tölgyessy. Někteří politologové však upozorňují, že není jisté, zda liberální voliči ve druhém kole dají automaticky hlas kandidátovi socialistů a naopak, jak jim to radí vedení vládních stran. 

Rozhádaná pravice

Po těsném výsledku prvního kola a po nečekaném vstupu konzervativního MDF do parlamentu se octl osud pravice v rukou této strany. Předsedkyně MDF Ibolya Dávidová (53) po prvním kole prohlásila, že nepomůže Orbánovi ani Gyurcsányovi do premiérského křesla. Na rozdíl od Gyurcsánye však Orbán tuto pomoc k vítězství nutně potřebuje. Orbán se proto odhodlal k riskantnímu tahu a vzdal se své kandidatury na post předsedy vlády. Ani to však MDF neobměkčilo, konzervativní strana pokračovala v kampani samostatně a její kandidáti neodstoupili ve prospěch kandidátů FIDESZ.

Mezi příznivci FIDESZ se objevily názory, že MDF zradilo zájmy pravice a umožní tak vítězství levice. FIDESZ však zapomněl, že v minulosti na menší konzervativní stranu nevybíravým způsobem útočil a tím znemožnil vzájemnou spolupráci. Před druhým kolem voleb se objevily SMS zprávy, jejichž text ostře útočil na Dávidovou a její rodinu.

Psalo se v nich, že manžel předsedkyně MDF dostal miliardové zakázky od levicové vlády, její syn byl vyhoštěný z USA kvůli drogám a za kampaní MDF stála skupina levicově smýšlejících podnikatelů. Předsedkyně MDF Ibolya Dávidová to označila za vědomé lži a podala trestní oznámení.  

Poslanec MDF Károly Herényi prohlásil, že za diskreditační kampaní stojí FIDESZ. Dávidová má po vyhrůžkách zvýšenou osobní ochranu.

Rozhodne účast

Před čtyřmi lety byla účast ve druhém kole voleb ještě vyšší než v prvním kole. Letos se po prvním kole ve společnosti vytvořila atmosféra, že o všem je rozhodnuto a účast bude pravděpodobně nižší. V nevýrazné kampani pravice před druhým kolem bylo podle politologa László Lengyela cítit, že pravice se smířila s prohrou.

Orbán už tolik netáhne

Předseda Maďarského občanského svazu FIDESZ Viktor Orbán je v Maďarsku považovaný za jediného politika, který dokáže rozhýbat opravdu velké masy. Své řečnické schopnosti dokazuje na nespočetných mítincích i před nedělním druhým kolem voleb.

Jenže pro nejednotnost pravice se do kampaně FIDESZ postupně vkrádala beznaděj. Po Orbánově prohlášení, že se vzdává kandidatury na premiéra se beznaděj změnila v chaos. Před druhým kolem tak paradoxně není jasné, kdo je kandidátem pravice na premiérské křeslo.  

FIDESZ se snažil v posledních dnech aktivizovat především voliče na venkově, kteří se v prvním kole nedostavili k urnám v dostatečném počtu. Na venkově je totiž podpora FIDESZ silnější. Velká města a především hlavní město Budapešť jsou naopak baštou vládních socialistů a liberálů. Z mítinků FIDESZ před druhým kolem voleb však už vyprchalo nadšení. "V mém okolí jsou všichni pesimisté. Ani já už ve zvrat moc nevěřím, ale přišel jsem si poslechnout Orbánův projev," uvedl pro internetový portál Index.hu Lajos Komár po čtvrtečním posledním mítinku FIDESZ v Budapešti.   

"Ještě není rozhodnuto, voliči by se měli dostavit v urnám v dostatečném počtu," upozornil předseda SZDSZ Gábor Kuncze. Právě nízká účast ve velkých městech by mohla vítězství současné koalice ohrozit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám