Hlavní obsah

Maďaři protestovali proti otrokářskému zákonu, odbory hrozí generální stávkou

Právo, Ivan Vilček

Několik tisíc lidí se zúčastnilo sobotní demonstrace v Budapešti proti tzv. otrokářskému zákonu, který zvyšuje počet přesčasových hodin na 400 ročně s možností proplacení do tří let. Na shromáždění zazněla i výzva ke generální stávce - ta by se mohla konat 19. ledna.

Foto: blikk.hu

Maďarský pochod proti takzvanému otrokářskému zákonu

Článek

Opozice a odboráři žádají zrušení otrokářského zákona, úpravu minimální mzdy, úpravu mezd ve veřejné sféře a úpravu důchodového systému. Předseda Svazu maďarských odborů László Kordás řekl, že příští týden odevzdají své požadavky premiérovi Viktoru Orbánu.

„Požádáme ho, aby vláda do pěti dnů postavila vyjednávací tým o našich požadavcích. Pokud to nesplní, na 19. ledna vyhlásíme generální stávku,” uvedl Kordás. Zmiňované datum je sobota.

„Žádáme takové mzdy, aby Maďaři nemuseli opouštět svou zemi a takové důchody, z nichž je možné žít,“ dodal Kordás.

„V jiných zemích mají třinácté platy, v Maďarsku máme třináct pracovních měsíců,“ zdůraznil odborář András Földiák.

Foto: blikk.hu

Na akci rozdávali výzvu ke generální stávce.

Účastníci protestu se shromáždili na Náměstí hrdinů a prošli městem až na Kossuthovo náměstí před parlamentem. Protesty proti otrokářskému zákonu se konaly i v dalších maďarských městech. Lidé skandovali hesla, jako „Nebudeme otroky“ nebo „Orbáne, zmiz“.

Maďarská opozice a odbory vystupují v protestech zcela jednotně. Na náměstí jsou vidět odborářské vlajky i zástavy Maďarské socialistické strany, Demokratické koalice, ochranářské strany Politika může být jiná a strany Jobbik.

Provládní média označila za organizátora protestu amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. Vládní strana FIDESZ ve svém prohlášení tvrdila, že sobotní protest je součástí Sorosovy kampaně před volbami do Evropského parlamentu. „Soros chce podobnými akcemi posílit síly, které podporují migraci,“ řekl mluvčí strany FIDESZ Balázs Hidvéghi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám