Hlavní obsah

Macron varoval před novou vlnou covidu-19 a ohlásil nové restrikce

Paříž

Povinné očkování pracovníků ve zdravotnictví i kontroly „covidových pasů” v restauracích, dopravních prostředcích a na akcích s více než 50 lidmi dnes mimo jiné oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Cílem je potlačit novou vlnu epidemie covidu-19. Francie podle prezidenta čelí silnému vzestupu nákazy.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Emanuel Macron

Článek

Situace v zemi zatím zdaleka není tak špatná jako v Británii či ve Španělsku, počty zachycených infekcí jsou ale znovu na vzestupu. Na konci června se francouzský průměr nových nákaz držel pod 2000 na den, v neděli se ovšem blížil ke 4000. Ve Francii je zároveň plně naočkovaných méně než 40 procent obyvatel, zatímco v Británii je to 52 procent.

„Když teď nezasáhneme, počty případů a čísla z nemocnic porostou," řekl francouzský prezident v televizním projevu.

Prezidentský duel Macron vs. Le Penová je v ohrožení

Zahraniční

Macron oznámil, že od 15. září se objeví kontroly a případně také tresty v souvislosti s proočkovaností zdravotníků. Pro širokou veřejnost absolvování vakcinace proti covidu-19 pro tuto chvíli zůstává dobrovolné, od příštích týdnů se ale od obyvatel Francie začnou na mnoha místech vyžadovat potvrzení o ukončeném očkování nebo o čerstvě provedeném PCR testu s negativním výsledkem, případně o nedávném prodělání covidu-19.

Podle agentury Reuters Macron řekl, že od začátku srpna budou „zdravotnické pasy" potřeba v barech, restauracích, vlacích i letadlech. Agentura AP píše také o nákupních centrech. Už od příští středy prý budou potvrzení o bezinfekčnosti podmínkou pro přístup na akce s více než 50 účastníky.

Certifikát o očkování dostanou i lidé, kteří dostali vakcínu v zahraničí

Domácí

Reuters podotýká, že ve Francii je relativně silně zakořeněný odpor proti vakcínám. To potvrzují čísla z pravidelného dotazování agentury Morning Consult, která mapuje postoje ke covidovým vakcínám v 15 vybraných zemích. Francie byla minulý týden na třetím místě za Ruskem a Spojenými státy se 17 procenty respondentů, kteří očkování odmítají, zatímco dalších 11 procent ve věci projevilo nejistotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám