Hlavní obsah

Luxusní Queen Mary II. poprvé vyplula na moře

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAINT NAZAIRE

Na první zkušební plavbu po otevřeném moři se ve čtvrtek v podvečer vydalo z loděnice v bretaňském Saint-Nazaire největší dopravní plavidlo na světě, Queen Mary II. První cestu 345 metrů dlouhého a 41 metrů širokého kolosu sledovaly z přístavní hráze tisíce zvědavců.

Foto: Policie ČR
Článek

"Rozpálíme ji na maximum, abychom prověřili, zda je schopna dosáhnout požadované rychlosti až 30 uzlů (55 kilometrů za hodinu)," prohlásil mluvčí loděnice Alstom Chantiers de l'Atlantic poté, co dělníci takřka v poslední minutě demontovali z plavidla lešení.

Na 450 techniků na palubě bude zkoumat také komfort plavby, zejména pak úroveň hluku. Testování se zatím nepodrobí kuchyňské zařízení, takže zkušební osádka se během třídenní cesty po Atlantiku musí stravovat konzervovanými balenými pokrmy.

Lístky na první plavbu jsou vyprodány

Na zkušební plavbu se Queen Mary II. zatím vydala s francouzskou trikolórou, ale po předání zadavateli zakázky, společnosti Cunard, bude brázdit oceány již pod britskou vlajkou.

První komerční plavbu podnikne loď 12. ledna příštího roku z jihoanglického Southamptonu do floridského Fort Lauderdale, přičemž už nyní je všech 2620 míst pro pasažéry rozprodáno. Ceny lístků se pohybovaly od 3100 eur (99 tisíc Kč) až po 48 tisíc eur (1,53 mil. Kč) na osobu pro labužníky, kteří chtějí šestidenní plavbu na americký kontinent prožít v nejluxusnějším apartmánu o rozloze 209 metrů čtverečních.

Queen Mary II. pojmenovaná po skotské královně Marii Stuartovně je nástupkyní legendární Queen Mary, která v třicátých letech minulého století proslula jako vrchol přepychu a jedna z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších lodí své doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám