Hlavní obsah

Luhanští povstalci začali z fronty stahovat těžkou techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Luhanští povstalci zahájili stahování těžké bojové techniky z linie fronty, jak to ukládají dohody ze summitu v Minsku. Novinářům v Luhansku to v sobotu řekl šéf povstaleckého parlamentu Alexej Karjakin.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci na stráži

Článek

Odsun těžké výzbroje mají podle minských dohod zahájit bojující strany nejpozději druhý den po příměří, které má začít na celé frontové linii hodinu před sobotní půlnocí SEČ.

"Stahujeme těžké dělostřelectvo. Naši bojovníci zůstávají na pozicích. Děláme všechno pro to, aby válka skončila," řekl Karjakin. Informace o stahování bojové techniky nelze z nezávislých zdrojů ověřit, ukrajinská armáda ani mise pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) o odsunu povstaleckých zbraní neinformovaly.

Na oddělení vojsk a zastavení palby se minulý čtvrtek po mnohahodinovém jednání dohodli nejvyšší představitelé Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska v běloruském Minsku. Podle dohody má vzniknout 50 až 70 kilometrů široká bezpečnostní zóna, z níž mají být staženy dělostřelecké a raketové systémy. [celá zpráva]

Stažení těžkých zbraní, jež mají sledovat kontroloři OBSE, má začít nejpozději v pondělí a skončit během 14 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám