Hlavní obsah

Logické spojení Fica, Sloty a Mečiara vyvolává obavy

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Čtvrteční slovenský tisk upozorňuje, že koalice vytvořená ze strany Smer - sociální demokracie, Slovenské národní strany (SNS) a Lidové strany HZDS je pro zemi tou nejhorší variantou. Píše ale, že jde o logické řešení povolební situace.

Článek

SNS obsadí ve vládě resorty školství, výstavby a regionálního rozvoje a životního prostředí. HZDS dostane posty ministra spravedlnosti a zemědělství. Na ostatních 11 křesel ve vládě usednou ministři zastupující stranu Smer - sociální demokracie. Oznámil to Robert Fico po čtvrtečním jednání s Jánem Slotou a Vladimírem Mečiarem.

Parlament se sejde dřív

Slovenský prezident Ivan Gašparovič už také svolal ustavující schůzi parlamentu na 4. července. Původně chtěl svolat nový parlamentu až 12. července, ale vyhověl žádosti předsedy strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica o dřívější termín.

Z koalice Smer - SNS - HZDS nemá prezident žádné obavy. "Je potřeba přestat se strašením, že přichází seskupení politických stran, které Slovensko přivede do katastrofy. Nemůžeme říkat na začátku, že je něco dobré nebo špatné," uvedl Gašparovič, který byl v časech Mečiarovy vlády předsedou parlamentu.

Předseda Strany maďarské koalice (SMK) Béla Bugár se v souvislosti s koalicí Fico - Slota - Mečiar obává etnického napětí na Slovensku. "Každá z příštích vládních stran má určité zkušenosti s nacionalismem. Nechci malovat čerta na stěnu, ale obáváme se etnického napětí," uvedl Bugár. Potvrdil, že SMK připravuje trestní oznámení na Slotu za jeho výroky v předvolební kampani.

Strany koalice jsou si blízké

"Šéf vítězné strany Robert Fico si zvolil cestu nejmenšího odporu: programového, politického, personálního a časového. Této koalici můžeme vyčítat cokoli, ale jedno musíme uznat - z politického a programového hlediska je čistým a přirozeným řešením," píše deník Pravda.

Podle deníku Pravda tyto tři strany patří k sobě programem, politickým viděním světa a mentalitou. "Tím se však pozitiva vyčerpávají. Řečeno bez ubrousku: vláda Smeru, SNS a  HZDS bude primitivní. A to nejen proto, že se bude opírat o jednoho populistu, jednoho lháře a jednoho opilce. Triumvirát Fico - Slota - Mečiar bude problémový. Utěšovat nás však může alespoň to, že nebude maskovaný," konstatuje Pravda.

Chybí politické osobnosti

List poukazuje na nulové zkušenosti strany Smer - sociální demokracie s vládnutím a na vysoce problémový programový, politický a personální materiál. "V porovnáním s Miklošem, Radičovou a Kukanem (SDKU) může tato strana nabídnout pouze druhou až třetí ligu," dodává Pravda.

Deník SME tvrdí, že Fico si zničil pověst levicového politika: "Koalice se Slotou a Mečiarem mu zaručuje sestup mezi politiky, jimiž levicová Evropa pohrdá." Podle nejčtenějšího deníku Nový čas je jedinou dobrou zprávou, že Fico trval na podmínce, aby nenastal vládní comeback Sloty a Mečiara.

Podle politologa Samuela Abraháma si slovenská společnost koalici Fico - Slota - Mečiar nezaslouží. "Tato kombinace před volbami nepřicházela v úvahu. Kdyby ano, Fico by nikdy tolik hlasů nedostal," domnívá se Abrahám. Podle politologa je pozvánka do vlády Mečiarovou legitimizací.

Sociolog Pavel Haulík se naopak domnívá, že voliči Smeru, SNS a HZDS si tuto koalici přáli.

Občané chtějí změnu

Obyvatelům Slovenska, kteří od předčasných voleb očekávali změnu, koalice Fico - Slota - Mečiar nevadí. "Pokud nebudou bohatnout jenom ti nejbohatší, tak je to v pořádku. Doposud to bylo nespravedlivé a člověk s průměrným platem měl problém zabezpečit si slušný život. Uvidíme, co nám změna přinese," řekl Právu Vojtech Kurthy z Bratislavy.

"Vůbec mně netěší, že se do vlády vrací Slota a Mečiar. Pro mně to byla uzavřená kapitola a těšila jsem se, že Slovensko je mezinárodně uznávanou zemí. Hlasovala jsem pro pokračování reforem," říká studentka práva Jarmila Rybárová.

"Fico je levicový politik, tak věřím, že bude myslet také na mladé rodiny a důchodce," uvedl Jozef Lipovský.     

Slovenská koruna oslabila

Slovenská koruna ve čtvrtek oslabila o 25 haléřů. Reagovala tak na oznámení vzniku vládní koalice Smer - SNS - HZDS. Finanční trhy se obávají rušení reforem, které přilákaly zahraniční investory a obávají se odložení přijetí eura, které Slovensko plánovalo na rok 2009.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám