Hlavní obsah

Lidský mozek si produkuje vlastní marihuanu

Novinky, Pavel Stöckl

Američtí a brazilští vědci zjistili, že si mozek vytváří proteiny, které mají obdobné účinky jako marihuana, ovšem bez vedlejších účinků. Objev by mohl podle vědců vést k produkci bezpečných léků na bolest, mohl by mírnit pocity nevolnosti při léčení rakoviny i pomáhat při prevenci návyku na marihuanu.

Článek

„V ideálním případě získáme léky, které budou vypínat nebo zapínat receptory THC (psychoaktivní látka obsažená v konopí), ale bez postranních účinků, které omezují nasazení marihuany," popsal přísliby výzkumu Lakshmi A. Devi z farmaceutické katedry na newyorské Mount Sinai School of Medicine.

Vědci odhalili produkci proteinů testováním peptidů extrahovaných z myších mozků a zkoumáním jejich molekulární struktury. Zároveň sledovali jejich vliv na receptory, které aktivuje v organismu užívání marihuany.

Farmakologové tak pokračují v objevování nových léků, založených na postupech, které běžně využívá lidský organismus. Nové léky by tak mohly působit jako cizí přírodní nebo syntetické látky, které mohou mít negativní vedlejší účinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám