Hlavní obsah

Libanonský Hizballáh vypálil rakety na izraelskou Haifu

JERUZALÉM/BEJRÚT

Militantní libanonské hnutí Hizballáh vypálilo ve čtvrtek večer rakety na izraelské město Haifa. Zatím není známo, zda při útoku někdo zemřel nebo byl zraněn. Jde zřejmě o odvetu za poslední útoky Izraele na Libanon. Libanonská vláda přitom několik hodin předtím oznámila, že si přeje uzavřít s Izraelem příměří.

Článek

Hizballáh ve středu unesl dva izraelské vojáky. Země krátce nato na Libanon zaútočila. Libanon ve čtvrtek vypálil dvě rakety, které dopadly nedaleko centra. Obyvatelé jsou v krytech. Haifa je třetí největší izraelské město.

O příměří mluvil libanonský ministr informací Ghazí Aridí. V zemi pokračuje námořní i vzdušná blokáda. Izrael večer už podruhé ostřeloval letiště v Bejrútu. Rakety zasáhly nádrže s pohonnými hmotami, ty pak začaly hořet.

Ministr spojů Marván Hamádí k současné izraelské ofenzívě řekl, že Libanon je rukojmím rozkazů, které jsou vydávány v syrském Damašku a plněny libanonským Hizballáhem. Ozbrojené křídlo této vládní strany ve středu uneslo v pohraničí dva izraelské vojáky a Izrael od středy na Libanon útočí.

Boje si na libanonské straně vyžádaly 47 obětí a 103 zraněných. V Izraeli byl při čtvrtečních raketových útocích Hizballáhu zabit jeden člověk a 25 dalších utrpělo zranění. Mezi mrtvými Libanonci je 15 dětí. [celá zpráva]

Hamádí: V pozadí stojí Sýrie

Syrský viceprezident "Farúk Šará vydává rozkazy, Hizballáh je plní a Libanon je v situaci rukojmího," řekl Hamádí agentuře AFP. Izrael i USA z krize obviňují Damašek, protože Sýrie podporuje Hizballáh a schvaluje ozbrojený boj proti Izraeli. Šará prohlásil, že situace v jižním Libanonu a v pásmu Gazy je důsledkem izraelské okupace.

Izrael ve čtvrtek zničil dráhy bejrútského letiště a hodlá bombardovat objekty Hizballáhu u Bejrútu. Náčelník generálního štábu izraelské armády Dan Haluc řekl, že před izraelskými útoky nyní není v Libanonu jisté nic. Izrael je podle jeho slov rozhodnut zklidnit situaci v severním Izraeli a přinutit vládu v Bejrútu plnit své povinnosti. Chce, aby jižní libanonskou hranici střežila libanonská armáda a nikoli Hizballáh.

Izraelské letectvo ve čtvrtek také bombardovalo základny libanonské základny v Rijaku a Kubajátu na východě a severu Libanonu. Nálety způsobily jen hmotné škody, avšak Izrael tak spolu s útokem na mezinárodní letiště u Bejrútu vyřadil z provozu všechny vojenské i civilní letecké objekty v Libanonu.

Hizballáh ostřeluje Izrael raketami

Hizballáh ve čtvrtek raketami ostřeloval izraelské území, přičemž zasáhl 20 cílů v severním Izraeli. Podle zdrojů Hiballáhu je mezi nimi také izraelská letecká základna.

Letecké spoje mířící do Bejrútu dnes byly odkloněny do Larnaky a Damašku.

Evropská unie dnes označila izraelský postup v Libanonu za nepřiměřené použití síly. V prohlášení předsedajícího Finska se uvádí, že vedení EU odsuzuje ztrátu životů civilistů a ničení civilní infrastruktury. "Letecká a námořní blokáda Libanonu není ospravedlnitelná," uvádí se v prohlášení. Vlády umírněných arabských států dnes na izraelskou ofenzívu v Libanonu reagovaly poměrně klidně. Egypt, Jordánsko a Saúdská Arábie jsou toho názoru, že Hizballáh únosem zavlekl Libanon do zbytečného násilí.

USA vetovaly rezoluci OSN

Spojené státy ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN vetovaly návrh rezoluce, která odsuzovala Izrael za jeho vojenské operace v palestinském pásmu Gazy. Návrh předložený Katarem počítal i s výzvou k ukončení akcí.

Již dva týdny probíhající operaci v pásmu Gazy židovský stát zahájil jako reakci na to, že ozbrojené křídlo palestinského vládního hnutí Hamas uneslo jednoho jeho vojáka.

Kvůli dvěma uneseným vojákům Izrael zaútočil ve středu i na Libanon. Židovský stát dnes po sérii náletů na četné cíle v Libanonu zahájil blokádu země s úmyslem co nejvíce izolovat hnutí Hizballáh, které za jejich středečním únosem stojí. Při násilnostech už od středy zahynulo přes 60 lidí a více než 100 bylo zraněno.

Reklama

Související články

Izraelská armáda operuje v jižním Libanonu

Izraelské pozemní jednotky ve středu vstoupily na území jižního Libanonu s cílem pátrat po dvou vojácích unesených bojovníky hnutí Hizballáh. Podle jeho údajů...

Výběr článků

Načítám