Hlavní obsah

Lékaři rozhodnou, co dál s Tálibáncem z Guantánama

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN JUAN

O dalším osudu afghánského vězně na americké základně Guantánamo na Kubě, který se před třemi měsíci pokusil o sebevraždu, rozhodne lékařské konzilium. Americké úřady pak spolu s mateřskou zemí zadržovaného rozhodnou, zda má být dál udržován při životě, odpojen od přístrojů nebo odeslán do vlasti.

Foto: fotoarchiv ČBA

V minulém roce si Oldřich Kašpar odvezl z výstavních prostorů Strahovského kláštera za své parádní mugo-borovice kleč cenu Strom roku ČR.

Článek

Uvedla to ve čtvrtek mluvčí Pentagonu Barbara Burfeindová, aniž by specifikovala jméno a příslušnost zajatce. Muž, jehož mozek byl vážně poškozen při pokusu o sebevraždu v polovině ledna, je od té doby pod dýchacím přístrojem a je vyživován infúzemi.

Na Guantánamu možná skončí i zajatci z Iráku

Ve vězeňském táboře na základně Guantánamo na východě Kuby drží USA od ledna 2002 asi 600 zajatců zatčených v Afghánistánu, kteří pocházejí ze 42 zemí. Celkem 17 z nich se již pokusilo o sebevraždu, většinou opakovaně. Pentagon tvrdí, že jde o "nezákonné bojovníky" Tálibánu nebo al-Kajdá, a proto jim odpírá statut válečných zajatců i právo na obhájce a soud.

Na otázku, zda budou na Kubu převezeni nyní i zajatci z Iráku, mluvčí tábora Barry Johnson agentuře AP odpověděl: "Není řečeno, že by k tomu nemohlo dojít."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám