Hlavní obsah

Lékaři popírají klinickou smrt Jásira Arafata

PAŘÍŽ

Francouzská rozhlasová stanice Monte Carlo, citovaná izraelskou soukromou televizí, ve čtvrtek večer oznámila, že palestinský vůdce a držitel Nobelovy ceny za mír Jásir Arafat se ocitl ve stavu klinické smrti. Mluvčí nemocnice, kde je Arafat hospitalizován, zprávu izraelské televize o Arafatově úmrtí popřel, stejně jako palestinský premiér Ahmad Kurája.

Foto: Nina Hedwic
Článek

"Prezident Arafat neměl zástavu srdce ani srdeční selhání," dementoval nicméně kolující zprávy jeho osobní lékař Jordánec Ašraf Kurdí. "Je stále naživu. Není klinicky mrtev. Není to mozková smrt, jeho stav se ale zhoršuje. A protože nebyla ještě stanovena žádná diagnóza, nevíme, co s ním je v nepořádku," citovala Kurdího agentura Reuters.

Podle nejmenovaného francouzského zdravotnického zdroje, na který se odvolává agentura AFP, se Arafat nachází "ve velmi hlubokém komatu IV. stupně" a je udržován při životě pomocí přístrojů.

Reportérka CNN v podvečer citovala nemocniční zdroje, podle nichž je Jásir Arafat stále naživu, ale jeho zdravotní stav se výrazně zkomplikoval. "Pan Arafat nezemřel," prohlásil mluvčí nemocnice.

Ještě předtím dementoval zprávu o Arafatově smrti i palestinský premiér Ahmad Kurája: "Právě jsem mluvil s představiteli v Paříži a ti říkají, že situace je stále nezměněná. Je (Arafat) pořád na jednotce intenzivní péče." 

Arafatovu smrt mezitím potvrdil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. "Zemřel před 15 minutami," řekl při příjezdu na summit Evropské unie v Bruselu.

Zpravodaj izraelského armádního rozhlasu uvedl, že obdržel potvrzení o Arafatově smrti od "francouzského zdroje". Oficiálně prý ale mají skon předsedy palestinské autonomie oznámit sami Palestinci, napsala agentura AFP.

Od noci je Arafat v kómatu

V noci Arafat upadl do bezvědomí, ze kterého se zatím neprobral. Internetové vydání izraelského listu Haarec uvedlo, že stav Jásira Arafata je kritický. Odvolalo se na informace francouzského lékaře, podle nichž se Jásir Arafat z bezvědomí již neprobere, protože nereaguje na podněty a jeho životní funkce udržují přístroji s jejichž pomocí i dýchá. Lékař, který si přál zůstat v anonymitě, dále uvedl, že k Arafatově stavu přispělo zanedbání zdravotní péče v posledních třech letech.

Arafat byl od 29. října hospitalizován ve francouzské vojenské nemocnici Percy u Paříže kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Včera se ale jeho stav náhle zhoršil, zvracel a ztrácel vědomí. Byl proto přemístěn na jednotku intenzivní péče, kde ráno upadl do kómatu. V podvečer byl prohlášen za klinicky mrtvého.

Francouzští lékaři dosud neuvedli, jakou nemocí Arafat trpěl. Vyloučili však, že by šlo o leukémii. V druhé polovině října údajně prodělal chřipku, po které se jeho stav značně zhoršil. Ukázalo se, že má příliš nízký počet krevních destiček. Testy potvrdily zatím jen nespecifikované "krevní anomálie" a zažívací potíže. 

Reklama

Související témata:

Související články

Šaron: Arafat nebude pohřben v Jeruzalému

Zemře-li palestinský vůdce ve Francii, Izrael nedovolí, aby byl pohřben v Jeruzalému. Uvedl to pro pondělní vydání deníku Jedioth Aharonoth izraelský premiér...

Arafat upadl do kómatu

Palestinský vůdce Jásir Arafat (75) je v kómatu. Uvedla to ve čtvrtek americká CNN s odvoláním na nejmenovaného palestinského činitele. Zdravotní stav prvního...

Výběr článků

Načítám