Hlavní obsah

Lékaři odpojili ženu s poškozeným mozkem od výživy

PRAHA

Lékaři na klinice v americkém státě Florida v pátek odpojili od vyživovacích přístrojů Terri Schiavovou, která má těžce poškozený mozek a je od roku 1990 v komatu. Potvrdila to její rodina. Podle lékařů nyní Schiavová nyní zemře během týdne až dvou.

Článek

První krok k její eutanazii následoval po dramatické snaze jejích rodičů podporovaných Kongresem odpojení zabránit. Republikáni v Kongresu Schiavovou dnes nejprve předvolali před senátní výbor a tímto procedurálním krokem se snažili eutanazii zabránit. Jeden floridský soudce ji pak skutečně odložil, ale soudce vyšší instance krátce na to rozhodl, že odpojení přístrojů může být provedeno.

Na přístrojích je Schiavová závislá od rozsáhlého srdečního záchvatu v roce 1990, kdy také utrpěla poškození mozku. Její manžel tvrdí, že ona sama by nechtěla být udržována ve stavu, který soudem určení lékaři označují za vegetativní. To znamená, že přežívá na nejnižší biologické úrovni. Její rodiče naopak usilovali o to, aby zůstala na živu. Tvrdí, že reaguje a že se její stav může rehabilitací zlepšit.

Soudce Demers eutanazii dočasně zablokoval

Hlavní soudce floridského okrsku Pinellas David Demers po kongresové obsílce eutanazii dočasně zablokoval. Nicméně o něco později soudce George Greer, který se celým případem zabývá, odklad zrušil.

Lékaři tvrdí, že odpojení od výživy nebude znamenat okamžitou smrt. Během uplynulých let během soudních sporů jí byla výživa již dvakrát odpojena a poté opět zavedena.

Zdravotní výbor Senátu předvolal Terri a jejího manžela Michaela ke slyšení 28. března. "Senát a Sněmovna reprezentantů nadále chtějí Terri Schiavovou zachovat naživu," uvedl vůdce republikánské většiny v Senátu Bill Frist. Podle něj federální zákony chrání svědka "před kýmkoli, kdo... ovlivňuje, brání nebo zdržuje vyšetřování Kongresu".

Schiavová zůstává na Floridě pod ochranou policie

Schiavové bylo při záchvatu 25 let a neměla poslední vůli. Zůstává na klinice v Pinellas Park na Floridě pod ochranou policie, protože spor vyvolal rozruch mezi stoupenci i odpůrci eutanazie.

Senát i Sněmovna reprezentantů ve středu a ve čtvrtek schválily opatření, které mělo získat čas k přehodnocení případu. Nicméně americký Nejvyšší soud se ve čtvrtek odmítl případem zabývat a poslal jej zpět na Floridu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám