Hlavní obsah

Lékaři bez hranic opouští kvůli bezpečnosti Afghánistán

– KÁBUL
Právo, Břetislav Tureček

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) ve středu oznámila, že z bezpečnostních důvodů ukončí své aktivity v Afghánistánu. Renomovaná skupina oceněná i Nobelovou cenou za mír tak učiní po 24leté přítomnosti v oblasti.

Foto: Martin Tlustý

Jakmile dojde k dohašení požáru, přicházejí ke slovu vyšetřovatelé požárů Hasičského záchranného sboru, jakož i kriminalisté.

Článek

"Za stávající situace je nemožné poskytovat afghánskému obyvatelstvu nezávislou humanitární pomoc," stojí v prohlášení MSF, kteří v zemi prostřednictvím 80 cizinců a 1400 místních pracovníků zajišťovali rozsáhlé zdravotnické a osvětové programy.

Organizace přišla při červnovém teroristické útoku u Mejmany na severu země o pět svých pracovníků, z toho tři Evropany.

Kábulské vládě vyčítá, že vyšetřování incidentu ještě nepřineslo žádné výsledky.

MSF přežila v Afghánistánu konflikt mezi sovětskou okupační armádou a povstalci, následně občanskou válku a nakonec i vojenské svržení tálibánského režimu americkou invazí.

MSF: Američané maří civilní pomoc

Kromě útoků na humanitární pracovníky, která podle BBC nedosáhly dnešní úrovně ani za občanské války, si MSF stěžují i na postup Američany vedené "protiteroristické" akce Trvalá svoboda, na níž se podílejí i komanda české armády.

V prohlášení MSF se bez bližšího upřesnění hovoří o zneužívání humanitární pomoci k "vojenským a politickým účelům".

V květnu ale MSF vydala prohlášení kritizující shazování amerických letáků na jihu Afghánistánu, v nichž byli místní obyvatelé varováni, že pokud nebudou udávat protiamerické rebely, nedostane se k nim žádná humanitární pomoc.

Pomoc mizí v nenávratnu

"Záměrné spojování pomoci s vojenskými záměry ničí celý princip humanitární práce," prohlásil tehdy šéf afghánské pobočky MSF Nelke Manders k letáku, na němž byl i snímek dívky nesoucí pytel mouky.

"Ve výsledku se tak k nejnuznějším lidem nedostane pomoc a ti, kteří ji poskytují, se sami dostanou do nebezpečí," dodal v narážce na skutečnost, že Afghánci pak humanitární pracovníky často považují za součást nepřátelských armád.

Člověk v tísni zatím zůstává

Pozorovatelé míní, že odchod vlivné MSF může zviklat i další organizace. Česká společnost Člověk v tísni, která má v Afghánistánu čtyři pracovníky, o evakuaci zatím neuvažuje.

"Po zvážení všech rizik jsme došli k tomu, že to v tuto chvíli není nutné," sdělil Právu koordinátor pro Afghánistán Jan Mrkvička.

"Krátkodobé přerušení aktivit však nevylučujeme během voleb," řekl volbě prezidenta chystané na říjen a k jarním parlamentním volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám