Hlavní obsah

Lavina ve švýcarské Crans-Montaně má jednu oběť, pátrání skončilo

Crans-Montana

Záchranáři v jihošvýcarském lyžařském středisku Crans-Montana po celonočním pátrání odvolali další prohledávání laviny, žádné další zasypané zde již nenašli. Podle agentury Reuters to ve středu oznámila policie kantonu Wallis, ve kterém středisko leží. Sněhová masa v úterý zavalila na sjezdovce čtyři lidi, tři vyvázli s lehkým zraněním. Čtvrtý lyžař, který byl v kritickém stavu, v noci těžkým zraněním v nemocnici podlehl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lavina ve ŠvýcarskuVideo: AP

 
Článek

„Pátrání pokračovalo celou noc a dnes ráno jsme ho ukončili. Pokud si to situace vyžádá, obnovíme ho. Nic ale neukazuje, že by pod lavinou byl někdo další,” sdělila policie v prohlášení. Uvedla také, že obětí je Francouz, jenž ve středisku působil jako člen lyžařské hlídky, která poskytuje první pomoc a dohlíží na bezpečnost sjezdařů.

Lavina se zřítila brzy odpoledne po týdnu teplého počasí, které způsobilo tání sněhu. Bezprostředně po sesuvu se spekulovalo, že by pod sněhem mohlo být až 12 lidí. To se ale nakonec nepotvrdilo.

Pátrání bylo velmi obtížné, protože podle policie byla lavina rozsáhlá. Byla 840 metrů dlouhá a 100 metrů široká, sjezdovka pak byla zavalena v délce 400 metrů.

V oblasti byl v pondělí večer vyhlášen druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, uvedl web Tagesanzieger. Důvodem bylo, že se během dne oteplovalo a na sníh svítilo ostré slunce, které ho rozehřívalo. Nebezpečí hrozilo na svazích pod nadmořskou výškou 2500 m.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám