Hlavní obsah

Kyjev žádá ztrestat Schrödera, Berlín proti

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K sankcím vůči bývalému spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi vyzval v pondělí ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin.

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder

Článek

„Je důležité, aby byly sankce nejen proti členům ruské vlády a ruským státním podnikům, ale i proti těm, kteří v zahraničí prosazují Putinovy projekty,“ řekl Klimkin německému listu Bild.

„Gerhard Schröder je pro Putina celosvětově nejdůležitějším lobbistou. Mělo by se přezkoumat, jak v tomto případě může jednat Evropská unie,“ dodal.

Schröder po odchodu z postu spolkového kancléře v roce 2005 působí ve firmě Nord Stream, která připravuje plynovod z Ruska přes Balt přímo do Německa. Většinovým vlastníkem firmy je ruský koncern Gazprom. V roce 2017 Schrödera zvolili šéfem dozorčí rady energetického koncernu Rosněfť.

Vláda kancléřky Angely Merkelové návrh Kyjeva odmítla. „Spolková vláda a kancléřka nevidí žádné důvody něco takového zvažovat,“ řekl vládní mluvčí Steffen Seibert.

Reklama

Související články

Zisk ruské Rosněfti se více než zdvojnásobil

Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť se v loňském roce zvýšil o 27,6 procenta na 222 miliardy rublů (téměř 80 miliard Kč). Výsledky podpořily...

Výběr článků

Načítám