Hlavní obsah

Kurz míří nazpět do kancléřského úřadu

Právo, Jaroslav Zbožínek

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz se už může těšit na návrat do kanceláře v budově na vídeňském náměstí Ballhausplatz. Popularita teprve 33letého šéfa lidové strany (ÖVP) i průzkumy stranických preferencí naznačují, že se v neděli stane s velkým náskokem vítězem předčasných parlamentních voleb, k nimž alpskou republiku na jaře dotlačila aféra „Ibizagate“.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Kurz na předvolebním mítinku ve Vídni

Článek

Kvůli skandálu koaličního partnera, krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ), musel Kurz kancléřský úřad opustit uprostřed rozdělané práce. Tajně pořízené video ještě z doby před volbami v roce 2017 na španělské Ibize, na němž tehdejší šéf FPÖ a pozdější vicekancléř Heinz-Christian Strache hovoří s ženou, která se vydávala za neteř ruského oligarchy a nabízela volební pomoc výměnou za přidělování státních zakázek, bylo příliš velkým soustem na to, aby koalice ÖVP/FPÖ mohla jen tak pokračovat.

Často stačí jen malé pošťouchnutí, abychom mohli dále pokračovat
Norbert Hofer, šéf FPÖ

Strache okamžitě odstoupil, následné hlasování o nedůvěře vláda neustála a Rakušané dostali znova pozvánku do volebních místností. Kurz se takovému scénáři příliš nebránil s vědomím, že pokud FPÖ ztratí nějaké voliče, ti s velkou pravděpodobností přeběhnou k jeho ÖVP. Hlavní otázkou v nedělním klání tak není, kdo bude příštím kancléřem, ale s kým nastávající šéf vlády, tedy Kurz, půjde do koalice.

Nejčastěji se hovoří o obnovení svazku ÖVP s FPÖ, která si nedávno za nového předsedu zvolila Norberta Hofera, bývalého ministra dopravy a neúspěšného finalistu prezidentských voleb z roku 2016, kterého tehdy demonstrativně podpořil i Miloš Zeman.

Hackeři napadli server rakouské ÖVP, ukradli interní dokumenty

Bezpečnost

Hříšník Strache je z vedení FPÖ pryč a programově se s ní Kurz může dohodnout snadno a rychle, takže pokračování koalice lidovců a Svobodných se přímo nabízí, míní politologové. Ostatně, předchozí spolupráce ÖVP a FPÖ běžela bez větších problémů, koalice vykazovala relativní stabilitu.

„Mor, cholera nebo ebola“

„Často stačí jen malé pošťouchnutí, abychom mohli dále pokračovat,“ nabízí se ke spolupráci Hofer ve volebním klipu FPÖ. Kurz si naopak pochvaluje dřívější spolupráci s FPÖ v boji proti ilegální migraci a při zajištění bezpečnosti občanů. „Ale rasismus je nám cizí,“ upozornil Kurz v týdeníku Focus v narážce na krajně pravicové výstřelky některých členů FPÖ.

Druhou možností je velká koalice lidovců se sociálními demokraty (SPÖ), která má v Rakousku dlouholetou tradici, avšak je také spojována s těžkým klientelismem. Komentátoři hodnotí koalici ÖVP/ SPÖ jako „sice realistickou, ale těžko myslitelnou“. Problémem jsou zásadní programové rozdíly a ani Kurz, který se při nástupu do čela ÖVP a vlády definoval jako odpůrce koalice s SPÖ, se nezdá být této alternativě nakloněn.

„Děsivý výsledek studie.“ Islám nepatří na Západ, myslí si drtivá většina Rakušanů

Evropa

Aritmeticky možná, ale spíš teoretická je třetí možnost – koalice lidovců se Zelenými a liberální Neos. Zelení povzbuzení dvojcifernými preferencemi a koalicí s ÖVP na zemské úrovni v Tyrolsku se nebrání. „Jestliže máme možnost zabránit další koalici ÖVP/FPÖ, je naší povinností zapojit se do vyjednávání o vládě,“ říká šéf Zelených Werner Kogler.

Politolog Thomas Hofer míní, že Kurz bude muset při výběru koaličního partnera brát ohled i na to, aby koalice vydržela celé pětileté funkční období. „Kdyby musel do třetích předčasných voleb, zřejmě by mu to už uškodilo,“ míní Thomas Hofer, jenž v nadsázce přirovnal nadcházející rozhodování Kurze mezi třemi alternativami k „volbě mezi morem, cholerou a ebolou“.

Poslední průzkumy
ÖVP35 procent
SPÖ22 procent
FPÖ20 procent
Zelení11 procent
Neos9 procent

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám