Hlavní obsah

Kučma vyzval k dialogu a odmítl použití síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Situace na Ukrajině je po prezidentských volbách stále napjatá. Statisíce lidí v ulicích ukrajinských měst žádají uznání prezidentem opozičního kandidáta Viktora Juščenka, který v úterý pronesl prezidentskou přísahu. Odstupující prezident Leonid Kučma vyzval v televizním projevu vyzval k urychlenému dialogu a odmítl použití síly.

Foto: Marek Malůšek

Šťastná divačka Anna Prachařová líbá Josefa Kubáníka.

Článek

Bezpečnostní složky jsou podle něj nicméně připraveny "vymoci právo a pořádek". Demonstrace, při kterých ulice ukrajinských měst zaplnily statisíce Juščenkových příznivců, označil za politickou frašku. Jediným řešením je podle Kučmy dialog.

"Ta politická fraška, co se nyní odehrává, je velmi nebezpečná a může mít nevídané následky," řekl Kučma, který podporuje údajného vítěze voleb a dosavadního premiéra Viktora Janukovyče. Před prezidentským palácem se večer shromáždilo odhadem několik tisíc lidí podporujících Juščenka. Demonstranti žádali otevření brány prezidentského paláce pro Juščenka.

Česko znepokojeno vývojem na Ukrajině

O situaci na Ukrajině jednal v úterý zplnomocněný velvyslanec Ukrajiny Ivan Kubel s prvním náměstkem ministra zahraničí ČR Janem Winklerem. Česká republika se přiklonila ke stanovisku dalších zemí, že "druhé kolo neodpovídalo závazkům OBSE, Rady Evropy a dalším evropským standardům pro demokratické volby," uvádí se na internetových stránkách českého ministerstva.

Náměstek Winkler požádal ukrajinského velvyslance, aby předal do Kyjeva signál o znepokojení EU nad dalším vývojem na Ukrajině.

Bílý dům vyzývá k prošetření obvinění

K prošetření volebních výsledků vyzval Ukrajinu i Bílý dům. Vláda Spojených států podle ČTK vyzvala ukrajinské úřady, aby nepotvrzovaly výsledky prezidentských voleb, dokud nebudou prošetřena obvinění z volebních podvodů. Spojené státy jsou rovněž "hluboce znepokojeny četnými a věrohodnými příznaky podvodů při volbách", řekla mluvčí Bílého domu v Crawfordu ve státě Texas, kde prezident George Bush tráví na svém ranči svátek Díkůvzdání.

Ukrajina je jedním z největších příjemců americké pomoci. Americké ministerstvo zahraničí otevřeně nabízelo Ukrajině pomoc v jejích snahách o vstup do evropských institucí, pokud by volby odpovídaly mezinárodním standardům. Ukrajina také poslala do Američany vedené koalice v Iráku 1600 vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám