Hlavní obsah

Kubánský parlament schválil novou ústavu, která uznává soukromé vlastnictví

Havana

Kubánský parlament v neděli schválil návrh nové ústavy, která má mimo jiné změnit strukturu kubánské exekutivy a oficiálně uznat soukromé vlastnictví a volný trh. Oznámila to místní tisková agentura Prensa Latina. Hlasování, po němž má do konce roku následovat referendum, bylo jednomyslné.

Foto: Abel Padron, ČTK/AP

Kubánský poslanec studuje návrh textu nové ústavy.

Článek

Kuba kvůli špatné ekonomické situaci již několik let prochází obdobím opatrných reforem, které umožnily drobné soukromé podnikání či prodej bytů. Dosavadní ústava z roku 1976 ale oficiálně zakazuje příjmy, které pocházejí z „vykořisťování práce druhých”.

Nynější znění má „modernizovat kubánský sociálně ekonomický model”, aniž by země opustila doktrínu socialismu. Rozhodující role komunistické strany zůstane nedotčena, i když budování komunismu jako hlavní cíl režimu v novém znění oproti předešlému chybí.

Ústava nově zřizuje funkci premiéra a výkon prezidentské funkce omezuje na dvě pětiletá období. Zavádí také maximální věkovou hranici 60 let, kterou kandidát nesmí překročit v roce prvního zvolení. Prezident země nebude šéfem státní rady, nejvyššího výkonného orgánu země. Tato funkce přejde do pravomoci šéfa parlamentu.

Změny mají nastat i ve společenské sféře. Nová ústava zakazuje diskriminaci na základě pohlaví, etnického původu či fyzického postižení. Podle agentury AP se předpokládá, že napříště budou na Kubě uznávány i sňatky osob stejného pohlaví. V novém znění ústavy chybí ustanovení, že sňatek je svazkem muže a ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám