Hlavní obsah

Kuba zlákala Bolívii k obchodnímu odboji proti USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další stát Jižní Ameriky přistoupil na smlouvu zóny volného obchodu, která je zcela jasně namířena na obchodní embarga proti Kubě. Bolívie s Venezuelou se tak daly na stranu komunistické země a budou s ní obchodovat ve velkém.

Článek

Kuba, Bolívie a Venezuela podepsaly v sobotu v Havaně obchodní dohodu, která znamená formální přistoupení Bolívie k Bolívarovské alternativě pro Ameriku namířené proti Spojeným státům a jejich snaze prosadit pro celý kontinent zónu volného obchodu.

Signatářské země, které nazvaly dokument z Havany "obchodní smlouvou mezi národy", odbourají vzájemně cla na některé zboží. Bolívie bude moci například vyvážet bezcelně sóju na Kubu a do Venezuely výměnou za kubánské učitele a lékaře a za venezuelskou ropu.

Chudá Bolívie dosud vyvážela tento zemědělský produkt do Kolumbie, která ho však dovážet patrně přestane, až přistoupí k dohodě o zóně volného obchodu a bude z USA dovážet americkou dotovanou sóju levněji.

Kuba v čele s Fidelem Castrem je tradičním nepřítelem americké administrativy. Stejnou politickou nevraživost cítí Spojené státy vůči venezuelskému prezidentu Hugo Chávezovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám