Hlavní obsah

Krvavé boje v Afghánistánu, Tálibán se aktivizuje

– KÁBUL

Čtyřicet muslimských radikálů zabily americké a afghánské síly při úterním střetu na jihu Afghánistánu v provincii Zábul. Novou bilanci obětí dnes zveřejnila americká armáda. Původní informace hovořily o 20 mrtvých.

Článek

V boji zahynul také afghánský policista. Do bitvy se zapojily i americké letouny a vrtulníky. Šest amerických vojáků a pět afghánských policistů utrpělo zranění.

Mluvčí americké armády v Kábulu James Yonts uvedl, že počet obětí vzrostl poté, co vojáci prozkoumali bojiště a nalezli na něm další mrtvá těla. Afghánské úřady nyní zjišťují, zda mezi zabitými nejsou nějací cizinci.

"Byli to dobře vycvičení, dobře vyzbrojení bojovníci... ne jen skupina vzbouřenců," řekl Yonts. "Neuprchli, zůstali a bojovali," dodal. Podle agentury AP šlo o jeden z nejkrvavějších bojů od pádu hnutí Tálibán v Afghánistánu v roce 2001.

Afghánský ministr vnitra Džalálí uvedl, že za poslední měsíc bylo v bojích zabito přes sto odpůrců vlády a 12 policistů. Tálibán podle něj zintezívnil své aktivity. "Jak se oteplilo, vzrostly aktivity teroristů, zejména na jihu a jihovýchodě země," uvedl.

Za poslední měsíc také bylo zatčeno na 50 osob v Kábulu.  Jsou mezi nimi i lidé zapletení do loňského únosu humanitárních pracovnic OSN. V Afghánistánu nyní zbytky Tálibánu a příslušníků sil al-Kajdá pronásleduje na 20 000 vojáků pod vedením amerických sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám