Hlavní obsah

Královna světových vod vyplula na moře

Právo, CNN, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAINT-NAZAIRE

Největší a nejpřepychovější dopravní plavidlo na světě Queen Mary 2 opustila v pondělí bretaňský přístav Saint-Nazaire, kde ji za necelé dva roky postavili pracovníci místní loděnice Alstom Chantiers de l"Atlantic pro britskou společnost Cunard.

Foto: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

Řešené území leží v jedné z nejexponovanějších částí Plzně.

Článek

Loď dlouhá 345 metrů, široká 41 metrů a vysoká 74 metrů se odpoledne vydala směrem k severošpanělskému přístavu Vigo, odkud pak popluje do jihoanglického Southamptonu.

"Jsem velmi rozrušen. Ta loď je úžasná," líčil své pocity kapitán Ronals Warwick těsně před vyplutím.

Ceremoniál doprovodila letadla

Ceremonii v Saint-Nazaire přihlížely desítky tisíc lidí. Oslava byla skromnější, než se původně předpokládalo, a to s ohledem na nedávnou tragédii, která se na Queen Mary 2 odehrála. Při listopadovém dni otevřených dveří zde zahynulo 15 lidí a dalších 38 bylo zraněno, když se zřítil přetížený můstek spojující loď s pevninou.

.: Podívat se na loď přišly stovky lidí

Z iniciativy francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka se nicméně nad vyplouvající "královnou" světových vod třikrát přehnala akrobatická letka Patrouille de France, jejíž stroje jinak zůstávají v zimních měsících v hangárech.

Přímo v tanečním sále obřího plavidla prožívalo slavnostní událost na 600 prominentních hostů. Dokladem velikosti a luxusu Queen Mary 2, která pojme vedle 1250 členů posádky také 2620 pasažérů, je i její další vybavení: divadlo pro tisícovku návštěvníků, několik restaurací, z nichž jedna nabízí 1310 míst, dále pak planetárium, pět bazénů a dokonce nemocnice.

Komerční premiéra v polovině ledna

Během jednoho roku plaveb po světových mořích předpokládá britský provozovatel Queen Marry 2 spotřebu 1,35 miliónu sáčků čaje, 230 tisíc lahví vína a sedm tisíc lahví sektu, devatenácti tun lososího masa a přes půldruhého miliónů lahví ovocných džusů.

Komerční premiéru bude mít Queen Mary 2 v polovině ledna, kdy vypluje se Southamptonu do floridského Fort Lauderdale.

Lístky na první plavbu jsou přitom již dávno beznadějně vyprodány, a to i přes jejich závratné ceny. Ty se pohybují od 3100 eur (99 tisíc Kč) až po 48 tisíc eur (1,53 mil. Kč) na osobu pro labužníky, kteří chtějí šestidenní plavbu na americký kontinent prožít v nejluxusnějším apartmánu o rozloze 209 metrů čtverečních.

Loď stavěly i české ruce

Na stavbě plavidla, za nějž zadavatel zakázky zaplatil 800 miliónů dolarů (21,6 mld. Kč), se trochu podílely i české ruce - povrchovou úpravu jeřábů obsluhujících záchranné čluny dělali řemeslníci z vlašimské firmy Metalkov.

Queen Mary 2, pojmenovaná po skotské královně Marii Stuartovně, je nástupkyní legendární Queen Mary, která v třicátých letech minulého století proslula jako vrchol přepychu a jedna z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších lodí své doby; po mořích se plavila až do konce 50. let. Dnes slouží u Long Beach v Kalifornii jako hotel a restaurace.

Reklama

Související témata:

Související články

Luxusní Queen Mary II. poprvé vyplula na moře

Na první zkušební plavbu po otevřeném moři se ve čtvrtek v podvečer vydalo z loděnice v bretaňském Saint-Nazaire největší dopravní plavidlo na světě, Queen...

Na můstku ke Queen Mary II. zahynulo 15 osob

V sobotu se zřítil přeplněný nástupní můstek k dokončované největší dopravní lodi světa Queen Mary II. ve francouzských loděnicích Saint-Nazaire. Při neštěstí...

Výběr článků

Načítám