Hlavní obsah

Kožený zůstává na Bahamách ve vazbě

NASSAU

Soud v bahamském městě Nassau zamítl žádost na propuštění finančníka Viktora Koženého z vazby na kauci. Tamní úřady ho zadržely, když USA poslaly na Bahamy žádost o jeho vydání. Soudkyně také rozhodla, že do 5. prosince musí bahamské ministerstvo zahraničí soudu předložit důvěryhodné důkazy dokládající americkou žádost o vydání.

Článek

Rozhodnutí o vydání ale může trvat i několik let. Prokuratura se bojí, že Kožený by v případě propuštění mohl zemi opustit. Podnikatel se soud snažil přesvědčit, že to nemá v úmyslu. "Bahamy se staly mým domovem," prohlásil. Sliboval, že bude spolupracovat s bahamskými institucemi. Kožený v zemi žije od roku 1993.

Prokuratura během pátečního líčení oznámila, že Kožený, který je občanem Irska a Venezuely, může mít i brazilské občanství. Důkazy o tom ale soudu neposkytla.

V USA byl Kožený spolu se dvěma americkými státními příslušníky obviněn z pokusu o uplácení při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu.

Soud o tom, zda Koženého propustí rozhodoval od začátku října, konečný výrok čtyřikrát odložil. Naposledy kvůli tomu, že nebylo jasné, kolik občanství Kožený má. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám