Hlavní obsah

Kosovo se loučí s prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Kosovští Albánci ve čtvrtek pohřbívají svého prezidenta Ibrahima Rugovu. Muže, který byl symbolem jejich touhy po nezávislosti. Jednašedesátiletý Rugova zemřel v sobotu na rakovinu plic. Jeho smrt přišla krátce před zahájením prvních přímých rozhovorů mezi Bělehradem a Prištinou o budoucnosti Kosova. Rugova doufal, že rozhovory vyústí v rozhodnutí o nezávislosti provincie, za kterou tolik let bojoval.

Článek

Ibrahima Rugovu provázejí na poslední cestě statisíce kosovských Albánců, podle odhadu policie až milión, tedy celá polovina obyvatelstva Kosova. Rakev s jeho ostatky zahalená kosovskou vlajkou, jak si ji představoval (modrá s červeným kruhem, který protíná dvouhlavý albánský orel), byla vynesena z budovy parlamentu, kde byla od pondělí vystavena.

Na začátku smutečního průvodu nesli vojáci Kosovského ochranného sboru Rugovův portrét a albánskou vlajku s černým dvouhlavým orlem. Rakev spočívající na lafetě děla odvezli do městské sportovní haly, kde se shromáždili smuteční hosté, mezi nimi řada významných činitelů ze zahraničí.

Rugova byl pohřben na hřbitově mučedníků, který leží na vyvýšenině nad městem, nedaleko jeho rezidence, kde bydlel a kde také přijímal návštěvy. Na tomto místě původně určeném pro oběti druhé světové války leží také bojovníci z povstalecké Kosovské osvobozenecké armády, která koncem 90. let bojovala za nezávislost Kosova. Pohřbení Rugovy právě na tomto místě má být symbolem usmíření a jednoty. Stavební organizace na tomto místě v posledních dnech vysadily 61 jedlí, které symbolizují Rugovův věk.

Odešel, když ho Kosovo potřebovalo nejvíc

Mezi smutečními hosty byl i vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, který se sešel s kosovskými politiky. Vyzval je, aby co nejrychleji zaplnili místo, které se po odchodu Rugovy uvolnilo. Zdůraznil, že Rugova věnoval své zemi celý svůj život a nebude snadné ho nahradit.

"Stále myslím na to, aby prázdné místo, které tady zanechal, zaplnili lidé se smyslem pro odpovědnost a pro jednotu. Čím dříve bude rozhodnuto, tím lépe pro každého," řekl. Rugova měl stát v čele delegace na jednáních o budoucnosti Kosova, která byla po jeho smrti odložena na únor. "Je ironií dějin, že Kosovo ztratilo tohoto muže ve chvíli, kdy ho nejvíce potřebovalo," řekl Solana v rozhovoru pro agenturu AP. Ocenil znovu styl vládnutí Rugovy, který se vždy snažil dosáhnout svých cílů nenásilnou cestou.

"Slíbili jsme panu Solanovi, že zvládneme tuto situaci důstojně, solidárně a v jednotě, abychom získali pro Kosovo nezávislost," řekl člen jednacího týmu a bývalý velitel povstalecké armády Hashim Thaçi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám