Hlavní obsah

Koronavirus hlásí už i Rakousko, Chorvatsko a Švýcarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakousko má první případy nakažení novým typem koronaviru. U dvou lidí hospitalizovaných v Innsbrucku to potvrdily opakované testy. Informoval o tom tyrolský zemský hejtman Güther Platter. První potvrzený případ nakažení novým koronavirem oznámilo v úterý také Chorvatsko. Podle tamní vlády je se jedná o mladíka ze Záhřebu, který se vrátil z Milána. Jako zatím poslední v úterý oznámilo výskyt nákazy koronavirem na svém území Švýcarsko.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Pacienti, kteří jsou v karanténě v rakouské nemocnici, pocházejí z Lombardie na severu Itálie, odkud se před časem vrátili. Dlouhodobě ale žijí v Innsbrucku. Oběma je 24 let. Nyní mají lehkou horečku.

Šest Čechů je v karanténě na Kanárských ostrovech kvůli koronaviru

Evropa

Podle Plattera potvrdila přítomnost viru první i druhá série testů.Pár pochází z okolí Bergama, které leží v severoitalském regionu Lombardie, jenž je koronavirem nejvíce zasažený. Žena pracuje v Innsbrucku v jednom z hotelů jako recepční.

Minulý týden se svým partnerem navštívila Bergamo, pak se vrátili do Innsbrucku. Úřady hotel uzavřely: nikdo nesmí dovnitř nebo ven z budovy, dokud se nepodaří zjistit, kdo všechno byl s nakaženou recepční v kontaktu.

Koronavirus se šíří Evropou

Koronavirus

Nouzová opatření

Tyrolsko, které sousedí se severní Itálií, kde se koronavirus šíří, nyní v innsbrucké nemocnici zřídí zvláštní ambulanci, která bude přijímat lidi podezřelé z nakažení koronavirem.

Podezření na nákazu v úterý ohlásila také spolková země Horní Rakousy, která hraničí s Jihočeským krajem. Pětapadesátiletý muž se po návratu z Itálie dostavil s příznaky podobnými chřipce do nemocnice v Linci, testy ale ukázaly, že koronavirem nakažený není. Podezření na koronavirus ohlásilo také Vorarlbersko.

Nemocný Pellegrini popřel zvěsti, že má koronavirus

Evropa

Případů nákazy novým koronavirem v Evropě přibývá. Itálie hlásí už skoro 300 případů, několik lidí už nemoci podlehlo. Karanténa, dopravní omezení a uzavírky se na severu země dotkly 15 milionů lidí.

Prvním nakaženým koronavirem ve Švýcarsku je 70letý muž z Ticina. Podle šéfa tamního Spolkového úřadu pro zdraví Pascala Struplera je nemocným 70letý muž z nejjižnějšího švýcarského kantonu Ticino. Nakazil se zřejmě 15. února v italském Milánu. Zda se nakazili i příbuzní tohoto muže, nedokázal nyní Strupler říct, jsou ale v karanténě. "Roste pravděpodobnost, že ve Švýcarsku budou další případy," upozornil na tiskové konferenci.

Nový koronavirus naplňuje černý scénář celosvětové pandemie X, varují experti

Koronavirus

Tři případy nákazy zaznamenali také ve Španělsku. Ojedinělý výskyt nemoci hlásí i další evropské země včetně Německa. V Česku zatím výskyt koronaviru prokázán nebyl.

Přílety z Itálie začíná pražské letiště směrovat do speciálních bran

Koronavirus

Celkem už se novým koronavirem 2019-nCoV, který se na konci loňského roku začal šířit v Číně, nakazilo přes 80 tisíc lidí a na 2600 mu podlehlo. Kromě Itálie jsou hlavními ohnisky nákazy mimo pevninskou Čínu Jižní Korea a Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám