Hlavní obsah

Korea chystá další test rakety s dlouhým doletem

PCHJNGJANG/SOUL

Severní Korea provede druhou zkoušku rakety dlouhého doletu Tepodong-2 poté, co odstraní technické problémy, které provázely středeční odpálení první střely tohoto typu. Ta explodovala a spadla 40 vteřin po startu. Test nebude dříve než za tři týdny.

Článek

Jihokorejský parlament o další zkoušce informovala tajná služba. Vojenský zdroj také sdělil, že test neproběhne hned, protože odpalovací zařízení je prázdné. V květnu ale prý KLDR do Musundanri, kde rakety odpaluje, dovezla dvě střely typu Teptodong.

Pokud je tato raketa vybavená dobrým motorem, může uletět až 7000 kilometrů a zasáhnout tak například USA na Aljašce.

V noci a ve středu vyzkoušela KLDR sedm raket, Rusko dokonce tvrdí, že na svých přístrojích zaznamenalo deset zkoušek. Jedna z nich byla střela dlouhého doletu Tepotong 2, ostatní byly střely s krátkým a středním doletem.

Japonsko ve středu svolalo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN a navrhlo hlasovat o rezoluci, která by útoky odsoudila. USA se pak s Japonskem dohodly, že budou prosazovat uvalení sankcí na KLDR.

Proti testům se vyslovilo i Rusko, Čína (považovaná za spojence malé komunistické republiky) a také NATO.

KLDR další testy nevyloučila

KLDR ve čtvrtek oznámila, že raketové zkoušky byly součástí vojenského cvičení zaměřeného na obranyschopnost země. Řekl to mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí, jehož citovala severokorejská tisková agentura Jonhap.

Nevyloučil, že v budoucnu budou provedeny další zkoušky. Zástupce severokorejského vyslance při OSN prohlásil, že budou-li na jeho zemi uvaleny sankce, bude KLDR nucena k "neomezeným protiopatřením". Stále prý platí, že KLDR bude sankce považovat za válečný čin.

Státy kritizují především to, že Korea začala rakety pouštět bez předchozího varování. Dopadaly v blízkosti Ruska a Japonska do moře.

Reklama

Související témata:

Související články

Severní Korea odpálila na zkoušku šest raket

Severní Korea v úterý v noci zkušebně odpálila šest raket. Jedna z nich byla dlouhého doletu typu Tepodong-2. Ta by mohla teoreticky zasáhnout území Spojených...

Výběr článků

Načítám