Hlavní obsah

Konina vydávaná za hovězí se dostala i do slovenských obchodů

– Bratislava

Po řadě evropských států se podle všeho dostalo koňské maso deklarované jako hovězí také na Slovensko. Jde o lasagne od firmy Nowaco, které mají stejnou šarži, u které inspektoři v Česku našli nepřiznaný podíl koniny, napsal dnes na svém webu deník Sme.

Foto: SZPI

Lasagne s nepřiznaným podílem koniny

Článek

Společnost Bidvest Slovakia, která zmíněné lasagne na Slovensko přivezla, tvrdí, že má na skladě asi 300 kusů těchto těstovin a že dalších 2200 kusů se již prodalo. Prodávaly je spíše menší potraviny, ne velké obchodní řetězce.

Firma Bidvest uvedla, že produkty odebírá od lucemburské společnosti Comigel, kterou údajně podvedl francouzský dodavatel Spanghero. Ten měl podle Sme dodávat maso i do lasagní Nowaco. Bidvest prý zastavil prodej podezřelého produktu ještě dříve, než česká inspekce problém odhalila.

Maso z boloňských těstovin a guláše z preventivních důvodů stahuje také Lidl, který u některých v zahraničí prodávaných šarží při interní kontrole zjistil koninu. Na Slovensku tento obchodní řetězec prodává stejné výrobky, ale v jiných šaržích, z regálů je nicméně stáhl.

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku. Podobné případy se pak objevily ve Francii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, Švédsku a Finsku. Lasagne s nedeklarovaným obsahem koňského masa se dostaly i do České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám