Hlavní obsah

Komunistická strana Zimbabwe kritizuje Prahu kvůli Koněvovi

Komunistická strana Čech a Moravy zveřejnila prohlášení zimbabwských soudruhů. Tisková zpráva obsahuje mimo jiné bizarní obraty jako „odstraňování vojenského pamětiště“ a „redukce československého lidu“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva

Článek

„Komunistická strana Zimbabwe s naprostým znechucením považuje rozhodnutí Magistrátu hl. M. Prahy o odstranění válečného památníku věnovaného maršálovi Koněvovi a Rudé armádě, který ztratil 140 000 vojáků bojujících po odvážných československých partyzánech proti nejhorším divizím SS, které zůstaly v boji - i po osvobození Berlína Rudou armádou, sebevraždě Hitlera a předání Německa spojencům,“ uvádí tisková zpráva na stránkách KSČM.

„Se smutkem vzpomínáme na brutalitu nacistické okupace, zejména na lidický masakr a redukci československého lidu na blízké otroctví během okupace,“ dodává.

V závěru zprávy zimbabwští komunisté „pozdravují všechny, kteří zemřeli v boji proti fašismu.“

Pod zprávou je podepsán Ngabutho Nicholas Mabhena Ian Beddowes, generální tajemník a úřadující mezinárodní tajemník.

Rusové vyhrožují

Rusko v souvislosti s pomníkem hovořilo dokonce o stíhání české samosprávy. Podle českého ministerstvo zahraničí je to nepřípustné.

„MZV ČR striktně odmítá zásahy státních orgánů Ruské federace do vnitřních záležitostí České republiky. Pokud budou orgány Ruské federace pokračovat svými konfrontačními prohlášeními a úkony v tomto duchu, bude to signál, že ztratily zájem o rozvoj vzájemně výhodných vztahů mezi našimi zeměmi,” stojí v prohlášení tuzemské diplomacie.

Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli odstraněné soše Koněva

Evropa

Dodává, že Česká republika si váží všech obětí vojáků Rudé armády, kde kromě Rusů za naše osvobození bojovali i Ukrajinci, Bělorusové a další národy tehdejšího Sovětského svazu. Socha maršála Koněva je válečným pomníkem a vztahuje se tak na ni Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993, přemístění sochy ale není v rozporu s jejím zněním.

Reklama

Výběr článků

Načítám