Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trudeau ukázal, proč lidé nevěří politikům – Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politika patří k nejméně prestižním a důvěryhodným profesím vůbec. Stabilně to ukazují výzkumy jak v Česku, tak ve světě. Proč tomu tak je, teď názorně předvedl kanadský premiér Justin Trudeau.

Foto: Novinky

Daniel Drake

Článek

V létě vyvolal předčasné volby i přesto, že mu do konce řádného mandátu zbývaly dva roky a nebyl vystaven hlasování o nedůvěře vládě. Předseda menšinového kabinetu byl přesvědčen, že získá pro liberály většinu ve sněmovně, která by mu umožnila lépe dirigovat koronavirová opatření, například formou povinného očkování pro všechny cestovatele.

Kanadě se v době pandemie nevedlo špatně. Na covid-19 zemřelo v 38milionové zemi 27 445 lidí, což není v přepočtu na obyvatele tak strašlivý výsledek jako v Maďarsku nebo Česku. Země je nyní premiantem G7 v očkování (70 procent oběma dávkami), programy na podporu podnikatelům zafungovaly efektivně, podpora vlády rostla.

Jenže místo toho, aby byl Trudeau rád, že si virus nevyžádal více obětí, rozhodl se politikařit.

Výsledek? Nezměnilo se vlastně vůbec nic. Liberálové budou mít místo 155 křesel o tři víc, zatímco opoziční konzervativci zůstanou na svých 119. Vzhledem k tomu, že je pro většinu potřeba 170 mandátů, bude Trudeau pro svůj kabinet opět hledat podporu u jedné z malých stran.

Dalo se to předpokládat; voliči v průzkumech jasně deklarovali, že v předčasných volbách nevidí smysl. Naštvalo je, že jejich premiér v době bezprecedentní krize „usiluje o politický prospěch“, soudil datový žurnalista Ben Walker z magazínu New Statesman.

Není tak divu, že kanadská média letošní volby označují za ty „nejzbytečnější v historii“. Nejen nejzbytečnější, ale také nejdražší. Konečný účet se pohybuje okolo 610 milionů kanadských dolarů (10,3 miliardy korun).

„Koronavirové volby“ navíc provází série protiepidemických opatření, stejně jako zvýšený zájem o korespondenční hlasování. To vše se na stamilionové částce výrazně promítlo.

„Nešlo všechny ty peníze využít lépe?“ klepou si teď na čelo Kanaďané. Koronavirus zatím nikam neodešel, bezpochyby by se našlo spoustu míst, kde 610 milionů potřebují víc.

Daniel Drake

V zahraniční redakci Novinek působí od října 2020. Vystudoval anglickou filologii a následně mezinárodní vztahy v Portsmouthu, ve svých textech se nejčastěji věnuje politice Spojeného království a USA. Má rád sport, absurdní divadlo a čaj s mlékem.

Možná je právě tohle ten důvod, proč lidé k politikům nechovají takovou úctu. Neschopnost upozadit svou vlastní exhibici před výzvami, kterým jako společnost čelíme. A zdaleka nejde jen o pandemii nebezpečného viru.

Reklama

Výběr článků

Načítám