Hlavní obsah

Kmotra zradilo špinavé prádlo

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PALERMO

Bernarda Provenzana, nejhledanějšího kmotra sicilské mafie, zradilo špinavé prádlo. Policie se mu dostala na stopu poté, co se v odposlouchávaném telefonickém rozhovoru prořekl jeden z pomocníků. Muž, který obstarával kmotrovi jídlo a prádlo, se zeptal svého partnera, kdy chce boss přinést čisté prádlo, přičemž použil jméno Provenzano. To byla fatální chyba.

Článek

Italská policie, jež po 43 letech kmotra dopadla v úterý v domě poblíž Corleone, včera zatkla tři Provenzanovy pomocníky. Nosili mu šaty, jídlo a proslulé "pizzini"- papírové kartičky, na nichž posílal své zakódované vzkazy. Psal je na starém psacím  stroji a používal dlouhé řady čísel a zkratek.

Zdroje blízké vyšetřování uvedly, že mafián trávil celé dny sám, ve třech skromně zařízených místnostech domu s televizí, elektrickými kamny a vařičem.

Sicílie se bojí války o nástupce

Na Sicílii dolehla tíseň: lidé se bojí, že mezi jednotlivými rodinami Cosa Nostra vypukne krvavý boj o nástupnictví, který by mohl stát životy i nevinné.

"Válka už de facto začala. Mafiánská chobotnice si nemůže dovolit zůstat příliš dlouho bez hlavy, na to je ve hře až moc peněz," řekl televizi RAI lovec mafiánů číslo jedna, palermský prokurátor Pietro Grasso.

Grasso je přesvědčen, že Provenzano neurčil nástupce: "Byl ze staré školy. Oba synové Francesco a Paolo se nedali cestou zločinu a stanovit někoho cizího by ostatní mohli považovat za příznak nízké sebedůvěry či dokonce slabosti."

Provenzano, který začal před 13 lety s "modernizací" Cosa Nostry, dával přednost tichému příměří se státem a velmi rafinovaně pronikl do hospodářských a politických kruhů. Kromě obchodu s drogami, zbraněmi a bílým masem se soustředil na ilegální přistěhovalce, stavebnictví a recyklaci jedovatého odpadu. "Po úderech justice na počátku devadesátých let se Provenzanovi podařilo mafii zklidnit. To, co vřelo pod povrchem jako Papinův hrnec, půjde ven," upozornil Grasso.

"Bude určitě lepší vycházet ven ozbrojen," uvedl jeden policista v Palermu.

Naopak list La Stampa soudí, že mafie s Provenzanovým zatčením počítala a stanovila, kdo obsadí uvolněný trůn - bez bojů a zabíjení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám